Андрети Кадилак
Снимка: andretti-global.com

Андрети влиза с „Кадилак“ във Формула 1

Голямата фигура в моторните спортове Майкъл Андрети обяви, че ще опита да влезе във Формула 1. Той ще го направи в партньорство с „Дженерал Мотърс“ и луксозната марка на компанията „Кадилак“. Отборът ще се казва Андрети Кадилак. Базата на новия тим ще в САЩ, но ще има тренировъчна база във Великобритания.

„Ние сме добре подготвени и позиционирани да бъдем новият отбор във Формула 1. Целта ни е да бъдем готови възможно най-скоро. И със сигурност в тима ще има поне един американски пилот“, каза Андрети.

Кандидат номер едно за позицията е пилотът от Индикар Колтън Херта. Той има амбиции за Формула 1 и беше готов да подпише с втория отбор на Ред Бул – Алфа Таури. Това обаче не се случи, защото Херта няма достатъчно точки за лиценз.

„Имаме дълга и богата история в моторните спортове, както и в инженерните иновации. Развълнувани сме да влезем във Формула 1 като американски отбор“, каза президентът на „Кадилак“ Марк Ройс. Правилата са такива, че всеки нов отбор трябва да плати $200 млн. на останалите, за да компенсира намаляването на приходите им.

Фамилията Андрети е една от най-известните в американските моторни спортове. Бащата Марио е световен шампион във Формула 1 през 1978 г. Майкъл пък е бивш пилот в сериите. Те имат и куп други трофеи в кариерите си.

Завръщането на фамилията във Формула 1 обаче едва ли ще може да се осъществи преди 2026 г. Преди две години семейството направи опит да купи тима на Заубер. Формула 1 обаче не одобри сделката. Тогава само Макларън и Алпин дадоха подкрепата си, а другите изразиха съмнения в плюсовете на подобен ход. Подкрепата на „Дженеръл Мотърс“ обаче може да наклони везните.

През 2026 г. вече ще има един нов отбор – Ауди.

- реклама -