Андрей Живков
сн. БГНЕС

Андрей Живков: Енергийните дружества навлизат в дългова спирала

Български енергиен холдинг (БЕХ) има достъп до атрактивни финансирания, но вместо да развива стратегически проекти, които да го превърнат в регионален играч, използва тези финансирания за решаване на текущи проблеми.

Това заяви служебният министър на енергетиката Андрей Живков, който представи основните факти и изводи от направения преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор Енергетика.

Служебният министър посочи, че БЕХ изпада в дългове, за да решава или отлага краткосрочните проблеми на дружествата и подчерта: „Класически пример за дългова спирала, от която изходът е неприятен“. Поеманите дългове на година струват около 100 млн. евро, обясни служебният министър.

Той даде пример с Националната електрическа компания (НЕК), където посочи, че задълженията вече са достигнали около 2 млрд. лева, които не се изплащат, а само се предоговарят.

Подобна е и ситуацията с държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“, която заради невероятния ръст на цените на емисиите е в критично състояние, отчете министърът. Консолидираните задължения са в порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Това дава отражение на състоянието на Мини „Марица-изток“, където се стига до затруднения в заплащането на заплатите на миньорите.

„Непрекъсната задлъжнялост, без никаква визия за това как могат да бъдат решени проблемите“, подчерта още служебният министър.

- реклама -