Андрей Райчев, Евгени Михайлов, БСП листи нови лица

Андрей Райчев: Най-голямата изненада е, че Борисов е №1

„Въпросът кой ще състави правителство към днешна дата до голяма степен е ясен в смисъла на това кой ще получи пръв мандата. Да, то няма да е еднопартийно, най-вероятно няма и да е двупартийно. Хипотезата за служебен кабинет е нещо, което не импонира на избирателите”.

Това заяви Георги Харизанов от Института за дясна политика по NOVA.

„Вероятният резултат изглежда по следния начин – ГЕРБ – около 800 000 гласа, БСП – 600 000, Трифонов и Доган по около 350 000, „Демократична България” приблизително 250 000 и още три-четири партии около 100 000 гласа. Ако това стане, много трудно ще се излъчи формула на партийно управление в страната”, обясни социологът Андрей Райчев.

Най-голямата изненада е, че Борисов е №1.

Тази вълна на протести през август 2020 вече я няма. Хората успяха да се разделят и затова е проблематично дали формациите на протеста ще влязат в парламента и така много хора може да останат парламентарно непредставени. Аз мисля, че за ГЕРБ е важно да направят кабинет при първия мандат и вероятно за това ще търси друга формула, не изключвам Борисов да слезе от власт, разсъждава Андрей Райчев, който на няколко пъти предупреди, че това е една приказка, която скоро най-вероятно ще свърши.

Само вълшебник може да ви каже каква ще е изборната активност. Тук няма значение времето и пространството – пример е Румъния – с 30% активност на изборите и Холандия с 80%…Каквото и да стане на тези избори, ще е изненада, смята Андрей Райчев.

- реклама -