Андрей Новаков, A.L.E.C.O, програма предприемачи ЕС ГЕРБ евродепутати Европа камиони превозвачи шофьори

Андрей Новаков за FN: Взаимоотношенията в ЕС са като в брака – трябва всеотдайност и взаимност

На 26 май българите ще излъчат свои представители в законодателния орган на съюза – Европейския парламент. Това ще се случи за четвърти път откакто страната ни е член на Европейския съюз.

От 2007 г., когато бяхме в еуфория от присъединяването, до момента изминаха 12 години, белязани от процеси и събития, които промениха политическия пейзаж на Стария континент, зададоха нов дневен ред и изправиха блока пред нови предизвикателства.

В разгара на предизборната кампания, Flashnews.bg отправи към кандидатите шест еднакви въпроса, които смятаме за най-важни в следващите пет години. Предоставяме на читателите ни визията на кандидатите по най-съществените проблеми, които се отнасят до всички нас – като европейци и българи.

Днес на блиц-интервюто ни отговаря кандидатът на ГЕРБ-СДС Андрей Новаков:

Андрей Новаков

 

– Как виждате бъдещето на Европа в следващите 5 години?

– Да вярваме в безоблачно време, като европейци, е наивно. Още по-наивно е да седим и да чакаме лошото време неподготвени. Безспорно е, че усещането за комфорт, сигурност и развитие в Европа прави възможно отлагането на решаването на проблемите за утрешния ден. Радвам се, че България е сред държавите, които не са се оставили по течението.

Европейският съюз е безспорно най-хубавото нещо, случвало се на страната ни след началото на прехода. Работата ни като държава по време на Българското председателство доказа, че сме сред работещите в името на Съюза. Именно за това подкрепата му към страната ни ще е все по-голяма.

– Кои са основните предизвикателства пред ЕС?

– Повече от всякога важи правилото, че държавите трябва да работят за Европа, за да може и тя да работи за тях. Не може страните да са европейци, само когато получават от Съюза. Взаимоотношенията са като в брака – трябва всеотдайност и взаимност. Това е най-голямото предизвикателство. Ако искаме силна Европа, държавите-членки трябва да започнат работа от днес. Европа ще е такава, каквато я направим. Съюзът ще е толкова амбициозен, колкото са амбициите на всички държави взети заедно.

Брекзит, популистите, евроскептиците, миграцията, отношенията със САЩ, Китай и Русия, както и нуждата от обща визия за ЕС сa неотложните ни задачи. Непредвидените предизвикателства ще дойдат в допълнение.

В този контекст, работата ни като евентуални бъдещи евродепутати започва още на 27-ми май и нито ден по-късно.

– Смятате ли, че съюзът страда от свръхрегулация и тежка бюрокрация?

– Ще бъда честен – колеги от други държави ми казват, че правилото в техните страни е, че за всичко хубаво е отговорно правителството, а за всичко лошо – Брюксел. Това не мога да приема. Тезата за свръхрегулация и тежка бюрокрация – също. Но има какво да подобрим.

Андрей Новаков

Опростяването правилата за европейското финансиране е битката ми в тази посока. Европа предлага съзвездие от 60 програми и фондове със собствени правила и разпръсната из европейските институции информация. Първата ми цел ще бъде да обединим програми – сходни такива трябва да станат едно и да имат общи правила, като запазят сумарния си бюджет. На второ място, кандидатстването, управлението и отчитането на европейски средства трябва да са обърнати към хората – клиентите на кохезионната политика. Заедно с Европейската комисия, в качеството ми на преговарящ по правилата за кохезионната политика, работим именно в тази посока. По този начин повече млади хора в България ще могат да започнат своя бизнес, а намесата на скъпо струващите консултанти ще бъде ограничена.

– Какъв е начинът България да спре да бъде най-бедната държава в съюза?

– Със сигурност начинът не е с лъскав популизъм под формата на утопични хрумвания и фалшиви новини, каквито валят от ляво.

На първо място трябва да загърбим манталитета на най-бедна държава, заедно с което следва и амбицията за европейска България. В последното десетилетие ГЕРБ изграждаше основите на точно такава България. Резултатите са ясно осезаеми в над 40-те населени места, които имах възможността да посетя през изминалите седмици. От там следва икономическият растеж, крепката индустрия и по-високите доходи.

От ръста на брутния вътрешен продукт, на търговията, на рекордната заетост, на заплатите, на пенсиите, през финансовата стабилност и инфраструктурата – целенасочените крачки са налице.

На второ място е, икономиката ни да не бъде управлявана от леви идеи и експерименти. Колкото по-далеч от властта и по-дълго извън нея са те, толкова по-добре се развива една държава. Това важи за цяла Европа.

– Коя е областта, която е приоритет за Вас лично и как ще отстоявате националния интерес?

– Преди година Европейският парламент ме натовари с честта и с отговорността да бъда съавтор и преговарящ по правилата и бюджета за европейските фондове след 2021г. С волята на избирателите трябва да доведа до успешен край предстоящите тежки преговори между европейските институции. Успешни преговори ще означават над 3.4 млрд. лв. повече – най-високият бюджет за страната след присъединяването ни към Съюза. Към този момент мисията ми е успешна, защото Европейският парламент потвърди на два пъти тази позиция. Целта ми е България не само да има достатъчно средства, но и правилата да са опростени и ясни, така че повече български проекти да получат финансиране.

– Готови ли сте да работите в съюз с другите български евродепутати по общи за страната ни проблеми?

Това е естествен и здравословен съюз. В миналия мандат на Европейския парламент доказахме това, като с общи усилия успяхме да блокираме вредните предложения на пакет „Мобилност“, които пряко засягат конкурентоспособността на транспортния ни бранш и от там – бъдещето на хиляди българи и на техните семейства. Оказва се, че „Съединението прави силата“ не е само девиз на фасадата на Народно събрание, а успешна формула. За съжаление, в случая не бяхме напълно единни – важен урок за бъдещите 17 евродепутати.

- реклама -