Андрей Ковачев, Радев

Андрей Ковачев: Европейският здравен сертификат ще бъде факт до края на юни

Преговорите по казуса с европейския здравен сертификат продължават. На този етап няма съгласие по всички елементи от т.нар. ваксинационни паспорти.

„Европейският здравен сертификат цели предоставяне на хармонизираната рамка за улесняване на свободното движение в Европейския съюз, но страните членки искат да си запазят своите прерогативи в областта на здравеопазването и сами да решават за какво ще бъдат използвани тези сертификати. Европейският парламент настоява да бъдат признавани в своята цялост“, заяви евродепутатът Андрей Ковачев пред БНР.

Ковачев очаква в началото на юни общоевропейският сертификат да бъде гласуван и до края на юни той да бъде факт. „Много зависи днес дали ще се получи решение.“

Спорен момент се очертава около PCR тестовете – въпреки наличието на отрицателен такъв, някои страни налагат задължителна карантина, посочи Ковачев.

Вторият проблем касае серологичните тестове. Анализ на някои научни служби сочи, че на този етап не е правилно да се признават и те, но ЕП настоява поне да бъдат отбелязани в дигиталния сертификат.

„В крайна сметка ваксинацията се извършва, за да има антитела в нашето тяло, които да се борят срещу вируса и е нелогично, не може да се обясни как така тест за антитела, позитивен, няма да бъде признат или даже не се позволява да бъде включен в сертификата“, коментира Андрей Ковачев.

Държавите членки са по-склонни да я има тази възможност, уточни евродепутатът. „Да бъде включена поне като опция в сертификата и страните, които пожелаят, могат да го признават този тест за антитела. /…/ Това е една от битките, които днес ще бъдат водени. Защото много от хората, включително в България, нямат в началото на своето заболяване PCR тест, който да покажат.“

Предвижда се положителен такъв тест за шест месеца от провеждането му също да бъде признаван, поясни Андрей Ковачев.

- реклама -