сн. БГНЕС

Ще се задържат ли горивата на цени около 1,80 лв. – Андрей Делчев с прогноза пред FN

10 дни след отпадането на КПП-тата трафикът по пътищата в страната е осезаемо по-натоварен. Мнозина, които със седмици не са ползвали автомобилите си и не са зареждали горива, останаха приятно изненадани от новите цени по бензиностанциите. В началото на март, когато COVID-19 стигна и до България, дизелът по бензиностанциите беше средно 2,27 лв., месец по-късно вече беше 1,88 лв., а днес е със средна цена 1,79 лв.

Бензин А95 се продаваше съответно на 2,22 лв. през март, 1,83 лв. през април и 1,73 лв. днес.

Как COVID-19 се отрази на пазара на горива и до кога цените за потребителите ще останат толкова ниски, пред FN прогнозира Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

сн. БГНЕС

– Как извънредното положение, което беше в сила два месеца, рефлектира върху бранша?

– Тежко, намалението на оборота е с 40-50%. Веднага се усети, още преди забраните за пътуване. Те допринесоха разбира се, но и преди поставянето на КПП-тата хората започнаха по-малко да пътуват.

– След отпадането на КПП-тата и извънредното положение отчита ли се вече увеличение на потреблението?

– Все още не е минало достатъчно време, но видимо трафикът се увеличава, така че има и увеличение на потреблението.

– На какво се дължи намалението на цените с около 50 ст. на литър?

– Основният спад в цените на горивата към крайния потребител се дължат на изключително ниските цени на суровия петрол. Мисля, че от 2008 г. цените на петрола не са падали толкова ниско на международните пазари. Това неизбежно се отрази на цените на горивата на дребно.

Цените се сринаха по повод ниското търсене и свръхпредлагането на горива.

Световната криза с коронавируса окончателно свали цените и се отрази на цените на дребно.

сн. БГНЕС

– Ще караме ли лятото колите си на такива цени, каквито не сме зареждали от години?

– Значително ниските цени на горивата на дребно вероятно ще се задържат, ако няма промяна в условията цените ще се задържат така ниски, +- 5 ст., но ще останат в рамките на тези параметри. Това зависи и от развитието на ситуацията с коронавируса в световен мащаб.

 

- реклама -