САЩ

Анатомия на едно убийство: Защо в САЩ ще екзекутират жена за пръв път от 70 години насам

В САЩ за пръв път от 70 години ще екзекутират жена, осъдена на смърт. Присъдата ще бъде изпълнена на 8 декември, а осъдената Лиза Монгомери ще бъде умъртвена със смъртоносна инжекция. Тя е осъдена за жестоко убийство на бременна жена през 2004 година.

В историята на щатите има само три изпълнени екзекуции на жени – през 1865 чрез обесване и две присъди през 1953 – едната на електрически стол, а другата в газова камера.

Осъдената Лиза изтръгнала бебето на жертвата си от утробата й.

Двете жени се сприятелили покрай интернет форум за кучета. Убитата Боби Джо Стинет и съпруга й имали развъдник за териери в дома си. 23-годишната жена била бременна в 8-ия месец, а убийцата имитирала, че също чака дете и така двете се сближили.

Бременната Боби Джо

Един следобед Лиза се обадила на Боби Джо под фалшива самоличност и поискала да посети развъдника, за да си вземе куче. Когато отишла в дома на жертвата, тя я удушила, след което разрязала корема й и взела бебето. Час по-късно убитата жена е открита от майка й, която описала пред разследващите първите си впечатления така: „Намерих дъщеря си в огромна локва кръв, а стомаха й изглеждаше така, сякаш беше експлоадирал.“

Целият град се стича на погребението на убитата Боби Джо

На следващия ден разследващите успяват да стигнат до Лиза Монгомери и я арестуват в ранчото й. Там намират живо и бебето на Боби Джо, което моментално е откарано в болница и за щастие е спасено. Убийцата заявява първоначално, че детето е нейно и властите дават попечителството на баща й. Междувременно правят и ДНК тест, който установява, че новороденото осмаче е дете на жертвата.

Също така става ясно, че Лиза се е подложила на женска стерилизация в началото на 90-те, след раждането на четири деца. По време на извършването на убийството тя е на 36-години.

Спасеното бебе

Защо Лиза убива Боби Джо?

Убийцата, която предстои да бъде екзекутирана, имала тежко детство. Освен, че била непрестанно пребивана от втория си баща, той я изнасилвал системно докато Лиза става на 14. Момичето се опитва да забрави травмите, като започва да пие алкохол от съвсем ранна възраст. Когато майка й научава за сексуалните злоупотреби, тя заплашва дъщеря си да мълчи с пистолет, опрян в челото. Монгомери се омъжва когато става на 18 в опит да избяга от насилието в дома си. Но, и двата й последвали брака се оказват пълен провал и тя отново е жертва на системни пребивания на съпрузите си.

В последствие става ясно, че в следствие на дългите години физическо насилие и удари по главата, Лиза Монгомери е получила увреждания на части от мозъка, които контролират агресията. Освен това тя трудно преживяла стерилизацията и започва да страда от фалшиви бременности, като непрестанно лъже, че чака бебе.

Жената също така страда от системна депресия и раздвоение на личността. Тези факти обаче не са напълно разкрити по време на процеса срещу нея и Лиза Монгомери е осъдена на смърт, като присъдата е потвърдена на две инстанции. В следствие на това има множество критики срещу решението за екзекуцията, като няколко лекари свидетелстват, че по време на убийството извършителката не е била психически стабилна и не може да отговаря за действията си.

Въпреки това миналата седмица, американския съд насрочи датата за нейното умъртвяване.

- реклама -