Бисер Лазов КТБ дело показания

Анатомия на банкрута: Служители на КТБ били подставени лица на фирми

Част от служителите на Цветан Василев са ставали подставени лица на фирми.

Това разказа във втората част от разпита пред спецсъда основният свидетел по делото за източването на КТБ Бисер Лазов.

Той разказа как на подставени лица са се взимали фирми, които получавали кредити от КТБ. В края на 2001 г. Лазов разговарял с Василев и банкерът му обяснил новите възможности за правене на бизнес и по-точно как някои нови проекти да биват директно финансирани от банката.

За тази цел обаче трябва да се използват доверени хора на Василев, които да бъдат под контрола на банкера, да не е свързано с КТБ и да бъдат предвидими, за да не изразходят средствата неправомерно. Така Лазов, който е бил счетоводителят на Цветан Василев се оказа и първото му доверено лице, на който било регистририрано и първото дружество. То успяло с кредит от КТБ да купи мина „Станянци“.

Мината била купена през 2002 години, като Лазов дори ходил да я гледа, което пък подразнило Цветан Василев. През 2014 г. мината е била продадена на фирма на Христо Ковачки.

Лазов допълни, че така се засвидетелствало доверието към банкера.

А той им обяснявал, че това са доверени дружества, които ще донесат печалба. Именно чрез тези фирми били „превъртани“ пари. А поставените лица не получавали нищо.

Една от големите сделки била придобиването на ЖП завода в София, който бил в ликвидация.

Купени били стотици декари земя, а фирмата, през която минала сделката получила добро реноме.

С друга фирма пък били купени акции на „Дунарит“.

Наложило се фиктивният й собственик да обяснява пред Финансовото разузнаване, че сделката е стабилна и е финансирана от банка. Така 5-6 години оставало усещането, че финансирането на инвестициите на Василев е нещо, което носи положителни резултати.

Характерно за структурата, ръководена от Цветан Василев, която Лазов нарича общо „Фирмата“, е че тя имала една каса и едно счетовоство. След 2011 г. 80-90 процента от хората, които идвали от банката, за да им се отпуснат кредити или да им се разреши някакъв въпрос, отивали да се видят с Цветан Василев.

Много се увеличи обемът на кредитите към Фирмата, каза Лазов.

Лазов каза, че междувременно се е издигнал и влязъл в надзора на КТБ.

Разпитът продължава!

- реклама -