Ананиев: Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени

Допълнителните средства в размер на 1000 лв. към заплатите им, които бяха отпуснати на медиците на първа линия за борба с коронавируса, ще продължат да се получават до приключване на извънредното санитарно положение. Тя няма да спрат с отмяната на извънрнедното положение в страната на 13 май. Това каза здравният министър Кирил Ананиев пред NOVA.

Всеки, който отпътува на ваканция в чужбина, след това ще трябва да остане под карантина 14 дни. Въпреки падането на извънредното положение, мярката остава в сила, каза Кирил Ананиев.

Той обясни, че заплахата все още не е преминала. „Никой не може да каже кога ще е пикът на заболяването”, каза Ананиев.

Запитан за здравните карти, които ще иска Гърция от туристите и дали България обмисля същото, Ананиев каза, че се водят разговори с ЕК. „До този момент не сме стигнали до решение”, допълни министърът.

Бонусите за медиците на първа линия в борбата с COVID-19 остават и след отпадането на извънредното положение, увери още Кирил Ананиев.

Той обясни, че за месец март тези суми са получени от 2200 души, а през май ще ги получат над 3800 души.

Започва постепенно отваряне на спортовете на закрито. Това ще стане при спазване на всички правила. „Спортният министър Красен Кралев е изготвил стратегия за възобновяване на тренировките на футболистите. За да се възобнови първенството ни от 5 или от 12 юни, футболистите трябва да започнат тренировки поне 2-3 седмици преди това”, заяви Кирил Ананиев.

Засега сватбите, баловете и кръщенетата остават забранени. А решение дали и кога ще се отворят детските градини и ясли у нас може да има най-рано след 2 седмици, повтори Ананиев.

Той съобщи, че директорът на „Пирогов“ ще издаде заповед всеки, постъпващ в спешната болница да бъде тестван с PCR тест.

- реклама -