Ананиев: Епидемичната обстановка се удължава до края на юли – Обновена, Видео

Взехме решение да продължим епидемичната обстановка с две седмици, до края на юли.

Засилва се масовият контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на извънреден брифинг за епидемичната обстановка у нас. На нея присъстваха и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата маг. фарм. Богдан Кирилов.

63 са регистрираните нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие.

Ще бъде засилен и контролът за противоепидемичните мерки. Ще бъдат намалени до минимум масовите мероприятия.

„Препоръчваме на областните щабове да засилят контрола във всяка област по спазване на мерките и при необходимост да въвеждат нови мерки, съобразявайки се с обстановката в съответния регион. Препоръчваме на базата на критичен анализ на ситуацията да намалят до минимум масовите мероприятия“, посочи министър Ананиев.

Ананиев ще определи със заповед днес кои граждани ще могат да влизат на територията на страната. Български екип е много близо до лекарство за лечение на COVID-19, съобщи още министърът.

На въпрос за заболелите медици, здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в началото на появата на коронавируса заболеваемостта на медицински персонал у нас е бил по-голям.

Той беше категоричен, че центровете за спешна медицинска помощ са осигурени с всички необходими предпазни средства.

Когато се отзоват на сигнал за болен от коронавирус, те са задължени да са оборудвани, при други заболявания – не.

Но винаги, когато се тръгва към съответно лице, тази информация е налична и се знае степента, в която дадения пациент е контактен на коронавирус.

Вече е назначена проверка за смъртта на лекаря от Спешна помощ в София, каза още министърът.

„Марсилска треска, морбили, антракс, тези заедно с коронавируса са установени като епидемиологични вируси. За да бъде регистриран случай на такъв болен трябва да бъде регистриран такъв случай, трябва да се направи двойно потвърждение – положителен PCR тест и диагноза от лекар по клинични данни“., съобщи проф. Тодор Кантарджиев.

„Не всеки положителен тест се регистрира като нов случай.

Ако се прави PCR тест човекът има 100 % вирус и може да заразява, отделяш вирус. Невъзможно е да имаш РНК от вируса, но не и самия вирус. РНК изчезва много бързо“, обясни той.

„Ако днес си положителен, а утре отрицателен важната е положителната, втората може да е отрицателна, ако не е бръкнато дълбоко в гърлото, недобре взета проба и или недобре съхранявана проба. Ако имаш положителен тест в регистрирана лаборатория, значи си заразен, ако имаш 5 други, резултатите нямат значение“, информира проф. Кантарджиев.

„Заболяването не е толкова смъртоносно, зависи от приемника и придружаващите заболявания“, поясни той.

„Още февруари го казах: Когато един вирус мине от животно по хора очакваме две неща – първо да стане по-заразен за хората и по-лесно да се предава от човек на човек. И второ – да отслабне неговата сила, да се доведе до хронифициране на заболяването и не до бърза смърт. Това беше мнението на повечето учени, които преди февруари бяха чували за корона и други вируси. Какво стана от тогава? Появи се една мутация в свързващите протеини, която го направи няколко пъти по-прилепчив, няколко пъти по-лесно да заразява. И тази мутация се разпространи най-масово в Европа.

В момента нашата страна от тези 35 щама, само 2 нямат тази мутация. 33 имат тази мутация и вирусът е по-прилепчив. Второ – засега има наблюдения, няма медицински доказателства, че вирусът е станал по-слаб, предизвиква по-леко заболяване и води до намаляване на смъртността. Медицински наблюдения на голям брой пациенти няма“, обясни той.

„Разбира се, изходът от заболяването до голяма степен при тези вируси, които не са бързо смъртоносни като еболата, като ласата и т.н., при тези вируси от голямо значение е възрастта и общото състояние на човека. Това е един от първите принципи на епидемиологията. Колкото по-леко заболяване причинява даден вирус, той е по-лесно изменчив и той не може да причини клинична картина, еднаква за всички. Това заболяване не е толкова смъртоносно, затова зависи от гостоприемник. Ако имаш бъбречна недостатъчност те удря в бъбреците, ако имаш недостатъчност в сърдечно-съдовата система, правиш сърдечна недостатъчност. И разбира се тези, които са с хронични белодробни заболявания при тях е най-неприятно. Защото този вирус не прави пневмония, той прави токсичен пневмонит на отпадните продукти, на клетките, които засяга“, каза още Кантарджиев.

 

- реклама -