Ананиев при предаването на властта: Страната е в стабилно финансово състояние, всички пари за пандемията са осигурени до края на май

Още в понеделник трябва да е готова план-сметката за предсрочните избори. Това заяви Кирил Ананиев при предаване на поста си.

Той ще бъде наследен от Асен Василев.

Според Ананиев не са направили предложение за актуализация на бюджета, защото са очаквали ново редовно правителство да направи това.

Бившият вече министър на финансите Кирил Ананиев обяви, че оставя на наследника на поста Асен Василев добре изпълняващ се бюджет, който в края на април все още е на излишък. Той упрекна президента Румен Радев, че е обявил едва ли не, че държавата е във финансова криза и увери, че това не е така като посочи конкретни данни за приходите, състоянието на фискалния резерв и поетия до момента дълг.

Обясни, че всички плащания, свързани с пандемията, са осигурени до края на май, а актуализация на бюджета не е предложена, защото това означавало втори бюджет на отиващ си кабинет и освен това не се правела за 3 дни, а е дълъг процес. Асен Василев обяви, че е можело да се предвиди, че при темпа на ваксинация кризата няма да отмине през пролетта и е можело да се подготви актуализация, но явно сега служебният кабинет ще трябва да търси вътрешни резерви.

Ананиев посочи, че служебният кабинет трябва да одобри разходите за предстоящите избори най-късно 55 дни преди тях, което означава, че срокът е в понеделник. Допълни, че е пратил писма до всички ведомства със срок до 13 май да си заявят исканията.

Новият министър Асен Василев попита, защо след като се е знаело за продължаващата пандемия и нуждата от подкрепа кабинета на Борисов не е внесъл предложение да актуализира бюджета и обезпечи финансово мерките 60 на 40 и парите за пенсионерите

Всички плащания, свързани с противоепидемичните мерки, са осигурени с пари от бюджета до края на май. Ако искаме след това да продължат, трябва да се лишим от предвидени вече разходи по други пера, или да повишим събираемостта на данъците, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Твърденията на кабинета „Борисов“ бяха, че мерките са осигурени до края на юни.

Василев уточни, че след края на май са осигурени парите за медиците, работещи на първа линия.

С Ананиев влязоха в спор пред репортерите при предаването на властта трябвало ли е да се актуализира бюджетът. Василев посочи, че той би направил малка актуализация в името на това да се подсигурят и за следващите няколко месеца парите за противоепидемичните мерки.

- реклама -