Ананиев, болници, обстановка

Ананиев: Преминавайки границата от 200 болни на ден, трябва да се възстановят част от мерките

Преминавайки границата от 200 болни на ден, ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките.

Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти при откриването на новия ядрено-магнитен резонанс, който беше монтиран в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Здравният министър уточни, че засега не се предвиждат нови мерки, но това не означавало, че процесът не се наблюдава. „Ако наистина ескалира ние сме готови във всеки един момент да имаме необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината, дистанцията, да носим маски”, призова Ананиев.

Той коментира и големия брой нови случаи на COVID-19, регистрирани за ден в столицата. „В София наистина тази сутрин бяха 86 души, но това не е някакво голямо нарастване, в контекста на големия брой хора, които живеят в България. Съпоставимо с другите областни градове не е някакъв пик, макар че ме притеснява”, сподели още той.

Ананиев допълни, че контролът в цялата страна е засилен.

Здравният министър присъства на откриване на нов ядрено-магнитен резонанс в УМБАЛ“ Св. Иван Рилски“.

България е десетата държава в Европа, която разполага с такъв апарат от най-ново поколение.

Апаратът е построен да работи с изключителна бързина и комфорт за пациентите. За това допринася размерът на отвора, който е с ширина 70 cm, което позволява правилно позициониране на пациента в центъра и минимализира усещането за клаустрофобия. Устройството е снабдено със специални тихи режими, което е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространства.

- реклама -