Ананиев здравеопазване медицинска помощ общински болници детска болница

Ананиев: Нов модел за управление на медицинската помощ ще заработи от 2019 година

„В рамките на няколко месеца ще разработя нов модел за регистрация, управление и финансиране на медицинската помощ. Той трябва да промени и измести съществуващия в момента“.

Това заяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев.

„Когато съм готов ще направя сериозно обсъждане с всички заинтересовани страни – експерти в правителството, комисиите в Народното събрание, съсловните организации, асоциации и сдружения на болнична и извънболнична помощ. Когато проведем този дебат и спечеля тяхното доверие, ще изготвим съответните законодателни промени, с идеята още в началото на 2019 г. да започнем да работим по новия механизъм от 2019 г. Ако не ни стигне времето, ще направим всичко възможно да го въведем от 1 април 2019 г с новия рамков договор. Моделът от 1999 г се е изчерпан“, заяви Ананиев.

Поехме ангажимента да окажем методическа помощ на общинските ръководства, за да могат да направят всичко, което е необходимо, за да се преструктурира и оптимизира работата на общинските болници.

Това заяви още Ананиев по време на разискванията по отправеното към него питане от народни представители относно стратегията за запазване и развитие на общинските болници.

Според него дебатът за общинските болници е важен и необходим, но закъснял. „Важен е, защото общинските болници имат своето място в болничното лечение на българските граждани. Общинските болници, за да водим дебат днес за тях, показват, че имат проблеми – структурни, управленски, кадрови, финансови. В много от случаите тези проблеми са комплексни”, каза здравният министър.

Той увери, че е поел ангажимент да направи пълен анализ на бюджета на министерството и всички възможни и целесъобразни икономии да бъдат насочени към увеличаване на размера на финансиране на общинските болници.

Към края на миналата година неразплатените разходи на общинските болници възлиза на 98 млн. лева, в това число и 43 млн. лева, които са просрочени към кредиторите и длъжниците.

 

 

- реклама -