Кирил Ананиев, Комисия, нови лекарства, пациенти катастрофа АМ "Хемус"

Ананиев: Навсякъде в страната ще бъдат доставени необходимите предпазни средства

„Маски сме предоставили, има достатъчно. Навсякъде в страната сме направили организация да бъдат доставени необходимите предпазни средства“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в студиото на БНТ. Той уточни, че тази седмица се очаква сериозна доставка на маски от Турция.

Кирил Ананиев поясни, че заразените с коронавирус ще бъдат настанени по клинична пътека, разходите по която ще бъдат поети от НЗОК.

В болниците в Плевен и Габрово са увеличили броя на леглата, които могат да приемат заразени с коронавирус, а в Габрово са направили така, че има възможност за удвояване на леглата. „Има и разработен кризисен план – едно отделение да бъде отделено за такива случаи. Направен е план за преструктуриране на персонала и в двете болници, така че ако се наложи и специалисти от други болници могат да поемат пациенти с коронавирус. Засега няма откази на медици да ходят на работа във въпросните болници, няма недостиг на персона.  Може да се водят разговори и с частни болници, които да осигурят допълнителни кадри, както и с пенсионирани лекари, заяви той, като добави, че ако ситуацията се усложни, цяло отделение в Белодробната болница в София може да приема пациенти с коронавирус.“, каза още Ананиев.

Той коментира и протеста на медицинските сестри, като посочи,  че някои от исканията им са изпълнени, а някои от тях са неизпълними.

В Националния рамков договор са заложени минимални съотношения между доходите на лекари и специалисти по здравни грижи. Предложили сме сестрите, които работят в реанимация, да са на 7-часов работен ден. Ще въведем уникален код на медицинските сестри, с който ще можем да проследяваме всяка медицинска сестра на колко места работи, посочи Ананиев.

 

- реклама -