Ананиев линейки спешна помощ Горна Оряховица патрули парамедици

Ананиев: Линейките ще имат паник-бутони, в Горна Оряховица граждански патрули пазят медиците

„Всички нови линейки ще бъдат оболудвани с паник-бутони.“

Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Ананиев каза още, че с проекта за Спешната помощ в страната ще има 237 точки за центрове и филиали. В тях ще работят само парамедици, като обучението им ще бъде върнато в системата на висшето образование.

Той допълни, че във връзка със случая на нападнатия медицински фелдшер от Горна Оряховица, още в петък е дал разрешение да се постави 24-часова физическа охрана в звеното, тъй като регионът е рисков.

„Изключително съм възмутен и притеснен от това, което се случва в Центровете за спешна медицинска помощ. Аз не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и нощ, които се грижат за здравето, които са първи до изпадналите в тежко здравословно състояние“, коментира министърът.

26 са вече подадените молби за напускане на служители на Центъра за спешна медицинска помощ в Горна Оряховица.

Медиците са категорични, че няма да оттеглят оставките си, ако здравното министерство не осигури по-сериозни мерки за сигурност. Междувременно в спешното отделение влезе граждански патрул, който в последните две нощни обикаля по адреси заедно с лекарския екип.

Гражданският патрул стои плътно в спешното отделение на Горна Оряховица и обикаля по адреси заедно с лекарския екип. Идеята на инициативата е присъствието на доброволците да респектира пациентите и техните придружители, и дава възможност на медиците да вършат спокойно работата си.

Според медиците, присъствието на граждански патрул в центъра по време на нощно дежурство им дава спокойствие, но в никакъв случай това не е решението на проблема с мерките за сигурност.

- реклама -