Ананиев линейки спешна помощ

Ананиев: 280 нови линейки ще бъдат доставени в следващите три години, спешната помощ е приоритет

Това е първата реална крачка към изпълнението на проекта за обновяване и модернизиране на спешната помощ у нас. Стартирането и изпълнението на този проект е водещ приоритет за мен и моя екип, тъй като с неговото изпълнение ще дадем по-голям достъп на българските пациенти до Спешната помощ и ще извършим сериозна модернизация на парка.

Това заяви министърът на здравеопазването на Кирил Ананиев след подписването на двата договора за доставка на нови линейки.

Здравният министър и изпълнителният директор на „София Франс Ауто“ АД Стоян Желев положиха подписите си върху двата договора за доставка на линейки с необходимото оборудване, част от мащабен проект за модернизация на спешната медицинска помощ в България.

„За този проект се говори вече няколко години. Той беше спиран, преработван. Имаше голяма опасност да загубим доста големи средства от ЕС“, припомни министър Ананиев.

Първите 280 нови линейки трябва да бъдат доставени в следващите три години.

„В момента, в системата на спешната помощ има 651 линейки. При направения преглед на тяхното техническо състояние се установи, че по-голямата част от тях са доста амортизирани. Това, което ще направим с изпълнението на тези два договора, е да подновим и модернизираме две трети от парка на спешната помощ“, обясни още Ананиев и припомни, че по обособените позиции по проекта, отнасящи се до високопроходими линейки, няма постъпили предложения в началния етап на поръчката. В момента тя обаче в възобновена.Кирил Ананиев линейки спешна помощ

Общата стойност на двата договора възлиза на 38 300 640, 00 лв. с ДДС. Единият е за 185 линейки, свързани с превоза, наблюдението и първоначалното лечение на пациентите. Вторият е свързан с интензивните грижи. Гаранционният срок, който ще бъде предоставен на МЗ от изпълнителят на проекта, е 5 години. Първите линейки трябва да бъдат доставени до 60 дни от подписването, а за останалите е предвиден срок от 120 дни от заявката на възложители, по график, определен за следващите 3 години.

Срокът за изпълнението на дейностите по реализацията на проекта е 36 месеца, или до 23 октомври 2021 година.

От своя страна изпълнителният директор на „София Франс Ауто“ АД Стоян Желев увери, че фирмата има професионалната и организационната възможност да реализира правилно тази голяма обществена поръчка. „Договорът никак не е лесен, условията за ангажиращи за изпълнителя. Ние ще направим всички по силите си да доставим качествени продукти, които да се ползват безаварийно“, подчерта той.

На церемонията ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя поздрави страните по договора за неговото подписване и допълни, че с него се прави сериозна крачка към модернизацията на спешната помощ. Тя използва възможността да отчете напредъка на ОП „Региони в растеж“ и заяви, че по нея вече има постигнати 83% договореност, а в процес на изпълнение са 475 проекта.

- реклама -