Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен

Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен. И през миналата седмица, както и от началото на 2024 г., паричната политика на Федералния резерв на САЩ беше основният двигател, подхранващ  оптимизма на  инвеститорите.

Подновените надежди, че централната банка

ще намали основната лихва, тласна  основният бенчмарк Dow Jones Industrial Average към пет поредни зелени сесии и към най-голямото покачване от декември насам. Dow затвори на най-високата си стойност от 1 април.

Капиталовите пазари бяха подкрепени

също и от спада в доходността на американските държавни облигации. Стимулирани от добрите макроикономически данни в най-голямата икономика в света, по-голямата  част от анализаторите  изместиха прогнозния си тайминг за намаляване на основната лихва от Фед за септември тази година.

Тогава се очаква и да бъде първото намаление,

откакто централната банка в опит да потуши високата инфлация  повиши разходите по заемите до 20-годишен връх. Сумарно за седмицата повишението на трите основни борсови измерителя в САЩ бе между 1 и 2 на сто.

В Европа силните корпоративни резултати

помогнаха на STOXX600 да регистрира шест поредни дни на повишения. Паневропейският индекс е с най-добро седмично представяне от януари насам. Сред отличилите се регионални индекси е този на Великобритания, който е с нов исторически връх. Борсите в Париж и Франкфурт

също се доближиха до върховите си нива.

В Азия пазарите също се радваха на зеления цвят. Изключение направиха единствено борсовите индекси в Китай, отстъпвайки рязко в петък след новината, че

САЩ са готови да наложат повече търговски мита на азиатската страна,

най-вече в сектора на електромобилите. Все пак китайските акции отбелязаха невероятен ръст през последните три месеца на фона на някои положителни икономически показатели и благодарение на стимулиращи мерки за развитие на местния капиталов пазар от страна на Пекин.

На Уолстрийт Walt Disney изтри 7%

от капитализацията си, след като ръстът на абонатите на развлекателния гигант Disney+ падна малко под прогнозите и от дружеството предупредиха за забавяне на продажбите в отдела за тематични паркове. Дяловете на един от ритейл „любимците“ Palantir Technologies Inc паднаха с 11%, след като предвижданията  за годишните приходи на фирмата за анализ на данни

не достигна тази на анализаторите.

Производителят на луксозни електрически превозни средства Lucid Group изгуби над 10% след повишените капиталови разходи тази година и разочароваща прогноза за годишно производство на фона на

по-бавното от очакваното търсене на електромобили.

Акциите на Uber Technologie паднаха с повече от 5%, след като фирмата за превози отчете изненадваща тримесечна загуба. Конкурентът Lyft се представи много по-добре, покачвайки се със 7%, след очаквания за по-високи брутни резервации и основна

печалба за текущото тримесечие.

Акциите на Novavax почти се удвоиха (+ 88%), като биотехнологичната компания подписа сделка с френския производител на лекарства Sanofi за разработване на своята ваксина срещу Covid от следващата година. Голямата хранителна верига Sweetgreen Inc увеличи цената си с една трета при публикуване на финансовите си отчети.

Цените на златото се повишиха сумарно

с над 2,5 на сто до 2375 долара за унция, регистрирайки най-добрата си седмица от 5 април. Според анализатори, икономическата несигурност, потенциалното облекчаване на лихвите от Федералния резерв и отслабването на щатския долар теоретично би трябвало да подкрепят благородните метали, но бързото покачване на златото и прекъсването на връзката с фундаментите може да означава, че

цените ще останат в застой или ще тръгнат надолу.

След големите спадове в началото на месеца цените и на двата сорт петрол се стабилизираха и отбелязаха минимални повишения в рамките на половин процент. Признаците за силно вътрешно търсене в Китай подкрепиха цените. Да припомним, че Китай е най-големият вносител на петрол в света.

Другата причина да спре пропадането е

изненадващото намаляване на запасите от суров петрол в САЩ. Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, известни като ОПЕК+, също намекнаха че, ще продължат да намаляват производството в опит да ограничат глобалното предлагане.

* Материалът е с информационен характер и не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Както авторът, така и клиенти на компанията, в която работи, е възможно да притежават един и/или повече от коментираните ценни книжа.

Борсов коментар: Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен

Ивайло Андонов – директор Инвести- ционен център ЕЛА- НА-Пловдив. Авторът  притежава над 20-годи- шен опит в сферата на  инвестициите и капита- ловите пазари.

- реклама -