Цветанов оставка анализатори Христова, Коларова Мирчев Асланов

Анализатори за оставката на Цветанов: Отговорът на въпроса „защо” е абсолютно наложителен

Оставката на Цветан Цветанов от всички ръководни постове в ГЕРБ предизвика буря от реакции.
Мнозина видяха в този акт на втория човек в партията край на политическата му кариера. Дали това е вярно и какви са причините за оттеглянето му?
Вижте коментарите на експертите:
„Думите на Цветан Цветанов, че може доверието на Бойко Борисов към него да е нарушено, но неговото към лидера на партията не е, потвърждават още веднъж всичко хубаво, което може да се каже за него. А то е, че Цветанов беше и е войник на ГЕРБ, изключително дисциплиниран, с много висока организационна култура, човек, който наистина според мен работеше, работи и ще продължи да работи, защото съм сигурна, че като редови член това ще бъде част от работата му на 100 процента за успеха на тази партия“.
Това коментира по бТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова.
Според социолога Юрий Асланов причината за тази оставка е в резултата от евроизборите на ГЕРБ. Това е най-слабият за партията резултат в номинално изражение, уточни Асланов. Истината е, че лидерът на ГЕРБ не рискува преди кампанията да освободи Цветанов от постовете му, въпреки че си даваше сметка, че лично на него това щеше да му даде позитив, допълни той.

Бойко Борисов трябва да обясни защо Цветан Цветанов напусна политиката.

Ако остане без обяснение защо, нещата вървят в негативна посока. Това каза политологът Румяна Коларова в ефира на Нова телевизия.

„Отговорът на въпроса „защо” е абсолютно наложителен, защото се появиха всякакъв вид спекулативни теории. Трябва да има отговор, който да запази достойнството и на Цветанов, и на партията, ако се търси някакъв вид позитивно развитие”, каза тя и добави, че ако отговор, че това е пречистване на партията би бил много унизителен за Цветанов. Според нея, ако не се даде яснота за оставката на Цветанов, ще се появяват спекулации и победата ще бъде интерпретирана като загубата. „Всякакъв вид възможни интерпретации ще чуем, ако няма реално обяснение”, каза още тя.

Според Коларова, Томислав Дончев няма да заеме мястото на Цветан Цветанов.

„Това е абсурд, защото една партия, когато се стабилизира, първото нещо ,което прави е да отделя човека, който я организира, от човека, който е в политиката . Това са отделни функции във всяка партия”, обясни тя.

Политологът Михаил Мирчев заяви, че победата на ГЕРБ на изборите е привидна  и са били купени около 120 хил. купени ромски гласа.

„След привидния успех елиминират Цветанов окончателно. Защо е привиден? Защото на пръв поглед те победиха, но с цената на какво? Около 120 хил. купени ромски гласа от махалите. На тези избори за купуване на гласове се говори само за три партии – ВМРО, ДПС  и ГЕРБ. Много неудобни обстоятелства са това. Започнаха да излизат дори информации, че реалните проценти са съвсем други. От тази гледна точка това е вторият изборен провал на Цветанов. Първият провал беше първият тур на президентските изори през 2016 г., когато от него се очакваше да включи този механизъм, но той отказа”, каза той.

Според двамата политолози от човека, който ще смени Цветан Цветанов в партията, ще зависи изходът от изборите за местна власт.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено