Гешев, доклад, прокуратура, Народно събрание коалиции, управление, партии, Народно събрание, резултат
Снимка: БГНЕС

Анализатори: Трудни ще са комбинациите за коалиция в следващия парламент

Резултатите от днешните избори показват, че трудно ще се състави коалиция, „като по-скоро ГЕРБ, които първи ще получат мандат, да тръгнат на вариант за правителство на малцинството, което да търси широка парламентарна подкрепа за себе си“.

Това коментира политологът доц. Стойчо Стойчев.

Той уточни обаче, че „такова правителство на малцинството, за да „мине“ в парламента, то трябва да бъде технократско и експертно, и министър-председател да не бъде Бойко Борисов, а някой друг“.

Ако този вариант се реализира, това означава, че подобно правителство би могло да събира подкрепа, по принцип, от много парламентарни групи едновременно“, каза доц. Стойчев.

От поведението на партията на Слави Трифонов ще зависи дали ще има формирано правителство, с едно изключение, голяма коалиция„, коментира политологът доц. Румяна Коларова.

Социологът Андрей Райчев заяви, че „Слави Трифонов е млада, изгряваща сила, като това са първите му избори. На тях народът го слага втори или трети, ще има над 40 депутати, и всичко е пред него, отбеляза Райчев. Той коментира, че „проблемът“ на Слави Трифонов е да расте, а за да расте, означава да си спази ангажимента и да не се съюзява нито с Корнелия Нинова, нито с Бойко Борисов.

Първото място на ГЕРБ не е изненада, единствените, които губиха в тази кампания, бяха опонентите на ГЕРБ.

Това коментира пред БНР политологът Христо Панчугов. По думите му, за пореден път това е било кампания на страховете, а не кампания на интересите.

Големият проблем е, че няма път напред, смята Панчугов. Ние така и не направихме разговор какво следва след избора на този парламент“.

Според политолога Страхил Делийски става въпрос за много ясно променена структура и тя не е в полза на управляващите. Ще има нов тип парламент, смята той. По думите му много по-трудно ще бъде на всички партии да действат адекватно след тези избори.

Извънпарламентарните сили с протестен облик лесно могат да загубят облика си с действията си оттук насетне, коментира Делийски.

Дори да остане трета, партията на Слави Трифонов има достатъчно висок и представителен резултат, смята политологът Иво Инджов.

Най-вероятно избирателите го приемат като алтернатива на системата и това може да се проследи назад във времето – още от референдума, макар че резултатите от него не бяха материализирани, допълни Инджов.

От друга страна, има политици, които колкото и радикално да са настроени към ГЕРБ, са имали взаимодействия с Борисов и партията му – става въпрос и за Христо Иванов – като министър на правосъдието, и за Мая Манолова – като омбудсман, посочи още Инджов.

- реклама -