ООН Багдади потвърждение

Анализатори: Китай има фаворит за поста на Бан Ки Мун

Ирина Бокова – българката, ръководител на агенцията на ООН за световното наследство, ще бъде фаворитът на Китай за ръководител на ООН, след като генералният секретар Бан Ки Мун напусне поста в края на тази година, коментират китайски анализатори.

Бокова е първата жена и първият представител на Източна Европа, който застава на чело на ЮНЕСКО и печели репутация, наблягайки на диалога между различните страни.

Миналия месец Бан Ки Мун заяви, че е „крайно време“ за идването на жена генерален секретар след осем мъже лидери през последните седемдесет години. Досега не е имало ръководител на ООН, избран от Източна Европа и според неписаните правила на регионалната ротация това трябва да бъде поправено.

Въпреки това Бан Ки Мун не посочил някой отделен кандидат.

Според него има „много изключителни мотивирани жени лидери, които наистина могат да променят този свят, които могат активно да се свържат с останалите световни лидери“.

Има пет кандидатки, които се състезават за поста

– Ирина Бокова,

-Хелън Кларк (Нова Зеландия),

-Кристина Фигерес от Коста Рика (миналата седмица Фигерес оттегли кандидатурата си заради незадоволително представяне – бел. ред.),

-Наталия Герман (Молдова),

-Сузана Малкора (Аржентина).

Ян Цзевей, специалист по международни организации към Университета Ухан, заяви, че Пекин предпочита Бокова пред Герман, другата кандидатка от Източна Европа. Герман е бивш вицепремиер на Молдова.

Говорейки за Бокова, Ян посочва:

Нейната сила не се ограничава само до пола или произхода й. Нейният опит в ръководството на ЮНЕСКО, международна организация, а не нация, й дава повече неутралност и надеждност.

По тази причина на Бокова се гледа като на човек, който няма да действа в интерес на някоя конкретна държава, посочва Ян. Тя също така има предимството на топлата връзка както със САЩ, така и с Русия, допълва той.

Бокова получава магистърска степен от Московския държавен институт по международни отношения през 1976 г., като също така е учила в САЩ, включително в Харвард.

Според Хартата на ООН генералният секретар се назначава от Общото събрание на базата на препоръка от Съвета за сигурност. Това означава, че петте постоянни членки на Съвета имат право на вето, като по всяка вероятност накрая САЩ и Русия ще се окажат с решаващите гласове.

Нито Москва, нито Вашингтон са се изказвали открито срещу Бокова.

Професор Чжан Гуейхун, изпълнителен директор на центъра за изследвания на ООН към Университета Фудан, заяви, че ЮНЕСКО поддържа добри отношения с Пекин по време на годините, в които Бокова го ръководи.

„За Пекин ще е по-комфортно да си сътрудничи с познат лидер“, допълни той.

Бокова не беше фаворитът на последното предварително гласуване в надпреварата за генерален секретар на 9 септември, нареждайки се едва шеста сред деветима кандидати. Въпреки това нито една от постоянните членки на Съвета за сигурност не е наложила вето срещу нея.

Антониу Гутериш, бивш португалски политик и Върховен комисар на ООН за бежанците, в момента е начело на списъка. Той обаче не е нито от Източна Европа, като полът му е друг недостатък.

Съществува също така и слух, че Русия няма да приветства Гутериш, тъй като той някога твърдо е подкрепял разширението на НАТО.

Автор: Кристин Хуан,  „Саут Чайна морнинг поуст“.

- реклама -