петата колона

Анализатори: Гласуването за F-16 в парламента показа коя е петата колона на Русия в България (ВИДЕО)

Гласуването за F-16 в парламента показа коя е петата колона на Русия в България. Около тази позиция се обединиха журналистът Юлий Москов и Методи Андреев от Атлантическия съвет в България в студиото на „Европа сутрин“ по телевизия Европа.

„Петата колона са Волен Сидеров, Валери Симеонов, Румен Петков, Корнелия Нинова, Румен Радев… То се видя – те не са срещу F-16, те са срещу придобиването на какъвто и да е самолет, ако не е МиГ-29“, смята Москов. По думите му, прекратяване на процедурата за нови изтребители сега, означава „в следващите 10 г. да продълаваме да плащаме стотици милиони на година на Русия, за да ремонтира, при това калпаво, МиГ-29 – това казват те – елементарни рубладжии“.

Според бившия депутат от ГЕРБ Методи Андреев „с това решение на българския парламент ние на практика ставаме реални, истински членове на НАТО, но има един нюанс – ние не сме купили още F-16. Нека да минем този период, защото аз имам много големи съмнения заради начина, по който реагира Борисов. На Борисов това не му е любима сделка, не му е любимо решение – любимите решения той излиза и говори по тях – да сте го чули да коментира решението на парламента?“, попита Андреев. Той посочи, че една нестабилност преди изборите може да доведе до пропадане на сделката за нови изтребители.

„ГЕРБ го владее тоя маньовър – да се предизвикат такива сътресения в държавата, че в един момент Борисов да каже – аз с тия хора не мога да управлявам, вижте какво представляват, искам нов вот – това също е изход от ситуацията, който най-вероятно също в Русия се разработва като вариант, защото не бива да подценявате руснаците. За тях това решение е трън в петата“, категоричен беше Методи Андреев.

„Защо всички мълчат, че само преди три дни в Белград Путин подписа договор и продавана Сърбия 10 МиГ-29… Сърбия не е член на НАТО, тя е агресор, Сърбия се въоръжава… И съм склонен да приема, че тук вече Бойко Борисов се колебае – по въпроса за самолетите ще ги вземем от Америка, но по въпроса за енергетиката май ще лягаме на Русия, но няма да стане“, смята Юлий Москов.

По въпроса за стабилността на управляващото мнозинство с оглед на искрите в т.нар. „малка коалиция“ Методи Андреев посочи, че в случая не става въпрос за страсти, а буквално за „бесове“. „Много често ГЕРБ се управляваше от Волен Сидеров… той много пъти се е държал изключително наставнически, от „златен пръст“ на Орешарски той се беше превърнал много пъти в ментор на политиката на ГЕРБ“, допълни Андреев.

Според журналиста Юлий Москов малката коалиция вече де факто не съществува, защото в световната политическа история не е известен случай, в който участник в правителството да гласува срещу правителството и то много пъти“.

Повече вижте във видеото:

- реклама -