Коларова, Райчев, партии, парламент, избори
Снимка: Кадър БНТ

Анализатори: Форматът Анти ГЕРБ не е управленски формат. Задава ли се политическа криза?

Защо „Има такъв народ“ избра този ход, кой ще вземе третият мандат, задават ли се предсрочни избори?

Коментар на политическата обстановка у нас направиха социологът Андрей Райчев и политологът проф. Румяна Коларова в ефира на БНТ.

Андрей Райчев заяви, че България влиза в дълъг период на фрагментиран електорат.

По думите му в този парламент членовете на партиите са влезли в непоносими отношения един с друг и те трябва веднага да прекратят това.

Според Румяна Коларова ясно се върви към предсрочни избори. Максимум 10 дни трябва да даде президентът, ясно е, че ще се опита да забави ситуацията, но това няма да е в негова полза, смята тя.

Коларова коментира предложената за премиер от Слави Трифонов Антоанета Стефанова като „знаменитост, която да прикрие срама“.

„За мен оттук нататък сме свидетели на една дейност, която ще извършват почти всички партии, избрани в този парламент, да компенсират, да контролират, да ограничават щетите. Ако за БСП и ГЕРБ, това са щетите, които бяха регистрирани на изборите, за трите протестни партии това са щетите, които те натрупаха за този малък период от време, в което престояха в парламента“, коментира политологът.

По думите ѝ има една единствена партия, която ще излезе без щети – това е ДПС. Особено ако увеличат броя на секциите, които са извън ЕС, те със сигурност ще отбележат още прираст на подкрепата за себе си. Оттук нататък развитието на събитията е в рамките на PR терминологията – смята Коларова.

Андрей Райчев заяви, че ГЕРБ и БСП по един начин виждат бъдещите избори, а Слави Трифонов – по друг.

„За ГЕРБ и БСП е важно да запазят, ако може малко да нараснат, би било голям успех, докато Трифонов вижда нещата по друг начин – при едни свободни избори, организирани по правила и така нататък, и с цялата му слава на втори, нещо, което никой не вярваше, той се надява да нарасне. Той едва ли мисли за щети и за пазене на резултата, обратното – иска втори мач, на който ако на първия е завършил 1:1, сега да бие с 3:1“, допълни Райчев.

Той коментира, че Слави Трифонов е направил два хода две в едно – първият ход е разумен, а не хазартен – отказ от участие във властта. Антоанета Стефанова е символична част – той не я предлага за премиер, а я предлага за „като че ли премиер“, тя символизира степента на радикалност на промяната, която той си представя – каза още социологът.

Стана ясно, че форматът Анти ГЕРБ не е управленски формат. Ако тези хора искат да управляват, по друг начин трябва да се позиционират – категорична беше проф. Коларова.

- реклама -