Анализатор: До два месеца „Газпром“ ще спре изцяло доставките на газ за Европа

В днешното си изявление Урсула фон дер Лайен препотвърди подкрепата на ЕС за Украйна във войната ѝ с Русия.

Фон дер Лайен също така ясно заяви, че Европа няма да се огъне под натиска на „Газпром“ на газовите пазари, с което се слага край на всички диспути дали ЕС ще смекчи позицията си спрямо „Газпром“.

Това коментира в предаването „Още от деня“ по БНТ анализаторът Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Той допълни, че ЕС е отговорил на блъфа на Владимир Путин и „Газпром“ и отчете, че мерките, предприети от Общността, са дали резултат.

Цените на енергийните пазари се понижиха значително, газохранилищата са пълни както никога досега.

Мерките, които предлага Европейската комисия за ограничаване на цените на тока, всъщност ще спомогнат да се преразпределят допълнителни приходи от производителите на електроенергия, обясни Владимиров.

Експертът подчерта, че ограничаване на потреблението на електроенергия в пиковите часове в никакъв случай не трябва да се разбира като режим на тока, тъй като подобна теза е в услуга единствено на руската пропаганда за „студена и тъмна зима“.

Мартин Владимиров добави още, че Европа трябва да е готова и до два месеца да очаква „Газпром“ да спре изцяло доставките на природен газ за Стария континент.

България е в тежка ситуация, но в Югоизточна Европа има достатъчно природен газ, т.е. има газ, с който да компенсираме загубите, но ще бъде трудно да намерим газ на ниски цени, отбеляза в заключение анализаторът.

- реклама -