Анализ на ВМА: Мъжете боледуват по-често и по-тежко от COVID-19

Мъжете боледуват по-често и по-тежко от COVID-19. Това показва първият за страната анализ на медици от ВМА, които проследяват състоянието на болните, настанени за лечение при тях. Болницата беше първата в страната, която започна приема на пациенти с COVID-19.

Според анализа на резултатите, мъжете са по-податливи на заразата.

Те изкарват по-тежко коронавирусната инфекция. Откроява се възрастовата група на 40-60 годишните мъже. Обичано това са хора без придружаващи болести.

Последиците на вирусната атака са най-изразени в белия дроб, а пораженията остават за месеци наред.

Имаме пациенти, които не се чувстват добре и след шест месеца. За щастие те са единици, но повечето пациенти са с нарушения в белите дробове поне до третия месец след като са дали отрицателен PCR, споделя пред „Труд“ Доц. Милена Енчева, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия във ВМА.

Специалистите от ВМА са готови с първата част на важно проучване за последствията от COVID-19 при пациенти, които вече са преболедували коронавирусната инфекция, което се очаква с голям интерес във водещи клиники и университети по света. Българските медици са включили разширен набор от клинични параметри – кръвни, образни, функционални и други, които се използват за оценка на пациенти след COVID-19 във водещи чуждестранни клиники.

 

- реклама -