Анализ на издадените болнични по празниците: Най-много хора са се разболели в първия работен ден на 2020 г.

Разходите за парични обезщетения за временна неработоспособност поради общо заболяване са нараснали от 253 милиона на малко под 463 милиона за три години. Това заяви социалният министър Деница Сачева. Тя представи одобрения от Министерски съвет анализ за причините за нарастване на изплатените, от осигурителите от държавното обществено осигуряване, обезщетенията за временна неработоспособност, поради общо заболяване за периода 2016 -2019 година.

Най-много болнични листове през годината се издават на лицата, които работят 3-та категория труд, 76%.

Най-много болнични се издават за месеците януари, февруари и март, и през късната есен – октомври-ноември. Всеки 4 от 5 болнични листове са издадени от заведения от извънболнична помощ. Най-честите диагнози са остър бронхит, увреждане на междупрешлени дискове, остра инфекция, риск от аборт.

Броят на издадените болнични листи на възрастовата група на 55 години и повече се увеличва.

Болничните дни до 7 дни са най-често издаваните, но те не са причина за нарастване на изплатените от държавното обществено осигуряване брой работни дни. Отчетеният ръст от 760 000 работни дни за периода се дължи на предимно на болнични листи с продължителносто от 8 до 30 работни дни, заяви Сачева.

Няма драстично увеличаване на болничните листове по време на Коледните и Новогодишни празници. Най-много хора са се разболели в първия работен ден на новата година.

23 декември- издадени 2806

27 декември – издадени 3295

30 декември – издадени 3341

2 януари – издадени 7 123

Всеки четвърти болничен лист по празниците е бил издаден на заети в бюджетните организации, уточни Сачева. Болничните листове между празничните дни не са повече от тези през останалите работни дни през месец декември.

На среща със синдикати и работодатели вчера са обсъдени мерки за ограничаване на злоупотребите с издаване на болнични листове.

Основните злоупотреби са свързани с ползване на болничен, за да се ходи на почивка, дълъг болничен през летните месеци, за да се работи сезонно за повече пари. Имало и работодатели, които карали служителите си да ползват дълги болнични, за да не плащат заплати и така да подобряват финансовите показатели на фирмите си. От БЛС ще подадат информацията за такива сигнали, които имат.

 

- реклама -