Аналена Бербок и Мария Габриел: България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген

Аналена Бербок и Мария Габриел: България е изпълнила всички условия за влизане в Шенген.

България е изпълнила всички условия, страната работи много упорито, за да може да присъства изцяло в Шенгенската зона. Това заяви германският министър на външните работи Аналена Бербок на съвместна пресконференция с българския си колега Мария Габриел.

„Ние като ЕС трябва да спазим думата си за приемането на България в Шенген. Пълното участие на България в Шенген трябва да дойде много бързо“, заяви Бербок.

Според германския министър след като България е изпълнила всички критерии, нейните граждани имат право да се движат свободно в Европа. „Не трябва да допускаме да не се спазва думата“, подчерта ръководителят на германската дипломация.

Българският вицепремиер и външен министър Мария Габриел благодари за категоричната подкрепа на Германия за членството на страната ни в Шенген. „Позицията на Берлин означава много за България и българския народ”, обясни българският дипломат. Габриел изтъкна, че Берлин подкрепя София и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), както и за опазването на външните граници, което е основен приоритет. Тя коментира и икономическите инвестиции на Германия в България с очакване, че ресурсите ще бъдат насочени към сферата на културата и образованието.

Относно подкрепата на България за Украйна Мария Габриел обясни, че страната ни ще работи за санкционния режим срещу Русия и за предприемане на мерки срещу заобикалянето на тези санкции. „България е дом на хиляди бягащи украинци, подкрепяме формулата за мир на президента Володимир Зеленски“, каза тя и допълни, че страната ни ще работи с Молдова, Румъния и Гърция за алтернативи маршрути за украинското зърно.

България подкрепя интеграцията на страните кандидати за Европейския съюз – държавите от Западните Балкани, Молдова, Украйна и Грузия. Критериите трябва да бъдат изпълнени, допълни Мария Габриел.

- реклама -