Аминокиселина подобрява оперативната памет на мозъка

Американски учени посочиха веществото, което дава възможност да се увели обемът на работната памет на човека. Изследването е публикувано в „Джърнърл ъф нейросайънс” (Journal of Neuroscience).

Накратко за изследването съобщава EurekAlert!, цитирано от РИА-Новости.

Използването на гама-аминомаслената киселина, както съобщават учените, регулира активността на дорзолатералната област на префронталната зона на кората на главния мозък.

Благодарение именно на асоциативните корови зони, каквато е и префронталната, се осъществяват висшите (интегративни) функции на нервната система. Тези зони се наричат асоциативни защото получават и обработват сигнали едновременно от множество мозъчни области.

В изследването са участвали 23-ма души от 19 до 32 години, които са преминали тестове на работната памет. Едновременно с това специалистите са следили активността на невротрансмитерите – веществата, които предават електрически импулси между нервните клетки, както и на невроните и мускулната тъкан.

Според учените нито едно изследване по-рано не е установявало връзката между гама-аминомаслената киселина и работната памет при хората. Те твърдят, че това изследване е успяло да я намери.

Работната памет на човека е тясно свързана с подвижния интелект и отговаря, за разлика от кратковременната памет, за умението да се работи едновременно с множество данни. За сравнение, но като условен аналог, при компютрите нейната роля се изпълнява от оперативната памет.

В медицината това вещество се прилага при различни форми на енцефалопатии, мозъчни инсулти и различни неврологични заболявания. Гама-аминомаслената киселина е една от хранителните добавки, използвани от някои от спортистите.

- реклама -