Американците произнасят присъдата си над Тръмп на междинни избори

Американският президент Доналд Тръмп се затвори в Белия дом в очакване на решаващите за имиджа му междинни избори в САЩ.

Около две четвърти от 50-тте щата вече започнаха да гласуват в 6.00 тяхно време/13 българско време/.

Републиканците са наясно, че ако загубят мнозинството си в Камарата на представителите Демократите ще блокират инициативите им през следващите 2 години от мандата на Тръмп.

Гласува се за 435 места в Долната камара на Конгреса, 35 места в 100-членният Сенат и 36 губернаторски поста.

Според предварителните проучвания Демократите ще имат мнозинство в Камарата, но Сената ще е за Републиканците.

Ще спаси ли Тръмп авторитета си?

Президентът Доналд Тръмп и неговите съюзници са изработили план за спасяване на авторитета си, ако демократите си проправят пътя си към мнозинството в Конгреса – Доналд Тръмп като спасител на републиканците в Сената, пише авторитетното издание Politico.

Както в публичното пространство, така и в частни разговори Доналд Тръмп и съветниците му подчертават ударното темпо, с което президентът участва в кампанията – 19 предизборни митинга от Деня на труда ( 3 септември – бел.ред), което показва, че никой друг не би могъл да има по-голямо влияние в отделните щати.

Аргументът е класически, въпреки че Тръмп, който превърна изборите в референдум за своето президентство, има история на персонализиране и след това усвояване на победите си, докато умело се отдалечава и отклонява вниманието от загубите си.

Ако републиканците спечелят местата в Сената, „това е всичко, за което ще говорят“, каза Бари Бенет, президентски съветник в кампанията на Тръмп през 2016 г. – „Тук математиката е в наша полза.“

Дори в Конгреса, където републиканците се опитват да запазят своето мнозинство от 23 места, Белият дом вече отхвърля всяка твърдение за демократична вълна на изборите, равностойна на тази на републиканските победи на междинните избори при бившите президенти Барак Обама или Бил Клинтън.

Съветникът на президента Келиън Конуей тази седмица в шоуто“Фокс и приятели“ посочи ротацията на 43 републикански места в Конгреса като основна причина, поради която Републиканската партия (РП) вероятно ще загуби места.

Тя също така се опита да контрастира очакваните загуби на РП с тези на предишни президенти демократи.

„Никой безпартиен и разумен анализатор не би предсказал загубата на 63 места в Конгреса, които президентът Обама претърпя в първите си междинни избори през 2010 г., или дори 54-те, които Клинтън загуби през първите си междинни избори през 1994 г., което осигури за първи път мнозинство на републиканците в Долната камара от 40 години“, каза тя.

дипломати, САЩ, Русия, отношенияНеотдавнашна вътрешна бележка от политическия директор на Белия дом Бил Стипен подчерта, че целта на Републиканската партия тази година е да минимизира загубите си.

„Ние правим това, което можем да направим в ситуацията“, каза служител на Белия дом, използвайки език, подобен на бележката, като нарече задачата на репуликанците за спечелванена местата в Конгреса „предизвикателство“.
Самият Тръмп дори загърбва очакванията си за Конгреса в думите си, като бързо се сменя темата и започва да говори за Сената.

„Мисля, че се справяме добре с Камарата (на представителите – Конгреса – бел.ред.)“, каза той пред репортери в сряда. – Ще видим. Агитирах за много кандидати, които бяха малко по-надолу в проучванията, а сега са нагоре „, каза той.

После Тръмп добави: „Мисля, че в Сената се справяме извънредно добре.“

Не е необичайно служителите в Белия дом да намаляват очакванията си за междинните избори.

Преди изборите през 2010 г. лидерите на Демократите , като тогавашния председател на Националния конгрес на Демократическата партия , сенаторът Тим Кейн предупредиха рано за „тежката“ година, която предстои.

Обама понякога изглеждаше раздразнен от това, което наричаше „голяма, разхвърляна демокрация“, докато агитираше за съпартийците си демократи.

Високопоставени съветници заявяваха, че Обама няма да персонализира очакваните загуби, но въпреки това президентът заяви, че се чувства „смирен“ от най-лошото представяне на партията му в изборите в продължение на десетилетия.

Кандидатите на президентски партии колективно са печелили само седем места в сената в междинни избори през последните 80 години.

Така че привържениците на Тръмп твърдят, че след като победите Сената са толкова редки, увеличаването на републиканското мнозинство в Сената ще има достатъчно смисъл, за да заличи победата на демократите в Камарата.

„Ако президентът увеличи мнозинството в Сената, те няма да бъдат честни хората, които говорят за“ синя вълна „, заяви за POLITICO Мат Шлап, съюзник на Тръмп и председател на Американския консервативен съюз.

Друга причина някои да смятат, че аргументът за Сената ще издържи е поради това, че Сенатът одобрява съдиите на Върховния съд, федералните съдии и потвърждава назначенията, така че запазването на мнозинството ще позволи на РП да преследва важни цели от програмата на Тръмп..

„Републиканската победа в Сената би била укор на Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Камала Харис и Кори Букър“, заяви Брад Тод, консултант на РП, работещ за кампанията за междинните избори, говорейки за сенаторите демократи, често споменавани като кандидати за президент през 2020 г. „Демократите в Сената станаха лице на опозицията на програмата на Тръмп.“

Стратегията съвпада с очакванията в Белия дом, че Тръмп бързо ще се влезе в предизборен режим след междинните избори, нападайки противниците си, преди те дори да са започнали кампанията си. Той вече прекарва месеци критикувайки Уорън и Букър, както и бившия вицепрезидент Джо Байдън.

Сегашните и бивши президентски сътрудници потвърдиха, че Тръмп се възнамерява да премине в режим на атака за 2020 г. с пълна сила.

„В съзнанието на президента 2018 е просто продължение на 2020 г.“, каза бивш служител на Белия дом.

„Кампанията за преизбиране започна отдавна, независимо от това дали пресата и обществеността са го осъзнали, или не.“

- реклама -