Американците изненадаха с нов уникален боен самолет

Американците изненадаха с нов уникален боен самолет. Най-новият американски стелт бомбардировач беше показан пред публика,

след години на тайно разработване.

Самолетът е част от отговора на Пентагона на растящата загриженост във връзка с бъдещ конфликт с Китай, предаде Асошиейтед прес.

В-21 Рейдър (Raider/(Нападател) е първият нов американски бомбардировач от повече от 30 години.

Почти всеки аспект от програмата по

създаването му е поверителен. Той беше представен в завода на корпорацията „Нортроп Гръман“ в Палмдейл, Калифорния.

Американците изненадаха с нов уникален боен самолет

Новият бомбардировач е част от усилията на военното ведомство на САЩ да модернизира и трите разклонения на своята ядрена триада, която включва изстрелвани от силози ядрени балистични ракети и изстрелвани от подводници бойни глави, докато се пренастройва от кампаниите срещу тероризма през последните десетилетия към противостоене на

бързата военна модернизация на Китай.

Китай е на път да се сдобие с 1500 ядрени оръжия до 2035 г., а успехите му в свръхзвуковите оръжия, кибервойната и космическия му капацитет представляват „най-последователното и систематично предизвикателство за националната сигурност на САЩ и свободната и открита международна система“, посочва Пентагонът в годишния си доклад за Китай, оповестен тази седмица.

Нуждаехме се от нов бомбардировач през ХХІ в.,

който да ни позволява да посрещаме много по-сложни заплахи, като заплахите, за които се опасяваме, че един ден ще се изправят пред нас, идвайки от Китай, Русия, каза Дебора Лий Джеймс – министър на военновъздушните сили, когато през 2015 г. беше подписан договорът за Рейдър.

Макар да прилича на В-2, след като влезете в него, вече няма прилики, каза Кати Уордън, главен изпълнителен директор на „Нортроп Гръман“ –

компанията, която строи бомбардировача.

Сред промените са и усъвършенствани материали, използвани за обшивката на самолета, които го правят по-труден за засичане.

Това не е просто още един самолет, каза министърът на отбраната Лойд Остин. Той е въплъщение на решимостта на Америка да защитава републиката, която всички обичаме.

- реклама -