Владимир Путин, кибер атаки, обвинения, американско разузнаване, NBC

Американското разузнаване: Путин лично е замесен в кибер атаките по време на изборите в САЩ

Разкритията – с висока степен на доверие

Руският президент Владимир Путин е бил замесен лично в хакерската атака по време на президентските избори в САЩ. Това съобщава NBC, като се позоваваа двама свои източници от американското разузнаване. Според медията Путин лично е инструктирал как да бъде публикувана компрометиращата информация за демократите и по какъв начин да бъде използвана.

По думи на високопоставените служители от разузнавателните сили, разкритията могат да се ползват с „висока степен на доверие“.

Миналата седмица „Вашингтон поуст“ докладва, че по оценка на ЦРУ Русия е отговорна за кибератаката срещу имейли на американски личности и институции. Целта е била да се наклонят везните към кандидата на републиканците за президент – Доналд Тръмп.

Като основен аргумент за твърдението, западните медии изтъкват „вендетата“ на Путин спещу Клинтън. През 2011 г. тя подложи публично под съмнение легитимността на руските парламентарни избори. По-късно той я обвини и че е предизвикала уличните протести срещу него.

Пред NBC, анонимните източници на разузнаването споменават и още една предполагаема причина – намерението на Русия да демонстира подкупността и уязвимостта на американската политика. С това тя цели да „отцепи ключовите съюзници на Щатите като им покаже, че САЩ вече не е надежден световен лидер, на когото може да се разчита“.

Лавров: Това са глупости

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров определи като глупости материалът на телевизия NBC.
Аз просто бях втрещен, когато видях тази новина на екрана на телевизора, дори нямам какво да добавя. Глупост и очевидно абсолютно безсмислен опита някой да бъде убеждаван, според мен“, каза той.

- реклама -