САЩ, сенат , бюджет, администрация, финанси, демократи, републиканци

Американският сенат пусна парите на държавата! Тръмп отива в Давос!

Американският сенат прие резолюция, с което продължи  временно финансиране на федералния бюджет до 8 февруари.
Със свое решение Горната камара на конгреса на САЩ лиши федералната администрация в събота от средства за нормално функциониране. Под въпрос беше поставено и пътуването на президента Тръмп за Икономическия форум в Давос.
Опозицията искаше в се включат мерки за защита от депортация на незаконно пребиваващите имигранти, които са влезли в държавата непълнолетни, но републиканците гласуваха твърдо против.
Очаква се текстът да бъде одобрен от Камарата на представителите и след това – обнародван от Доналд Тръмп.
Това доведе до блокиране от страна на демократите.

Формално републиканците имат мнозинство от 51 места от 100 в Сената, но на практика им трябват 60 гласа за приемане на резолюцията. Лидерите на двете формации сключиха сделка – демократите пускат бюджета на правителството, но веднага след това започват преговори за миграционната реформа. Ако не се постигне компромис, въпросът за непълнолетните имигранти отива в Камарата на представителите.

Как се стигна до тази ситуация?

В края на 2017 г. Републиканската партия излезе с проект за бюджет за 2018 г., в който бяха отделени мащабни средства за американските сфери на отбраната и сигурността, включително и почти 700 милиарда долара, предназначени за Пентагона. От своя страна Демократическата партия оспори бюджета в този му вид, като на свой ред поиска отделяне на голяма сума пари, предназначена за т.нар. „мечтатели“ – имигранти, дошли в САЩ като деца, но неразполагащи с документи, които администрацията на Доналд Тръмп смята да екстрадира от страната, вместо, както искат демократите, на тях да им бъде осигурено гражданство.

Заради противоречията годишният бюджет не бе приет, което принуди Републиканска партия да търси начини за приемане на краткосрочен бюджет, предназначен за финансовите нужди на САЩ само за месец януари. След като това им начинание успя, американското правителство се сдоби с финансиране до 26 януари включително.

Камарата на представителите одобри нов такъв бюджет, предназначен за покрие нуждите на правителството до 16 февруари. Но членовете на Демократическата партия успяха да блокират прокарването му в Сената.

В резултат всички институции, които са определяни като второстепенни за управлението на държавата преустановят работа, докато не бъде приет нов бюджет. По-важните държавни институции не спират работа, но заплатите на служителите им ще бъдат забавени.

 

- реклама -