Тръмп

Американският Сенат подкрепи данъчната реформа на Тръмп

Американският Сенат прие закон за данъчна реформа, който оставя президента Доналд Тръмп на една стъпка от мащабна законодателна победа и то едва през първата година на управлението си.

По време на продължителна сесия сенаторите одобриха с 51 на 49 най-голямата данъчна промяна от 31 години насам, преодолявайки вътрешната съпротива на републиканците и недоволството на демократите с включването на промени в последния момент.

Приетата от Сената версия и тази, одобрена по-рано този месец от Камарата на представителите, трябва да бъдат обединени в един общ текст, който да мине гласуване и в двете камари на Конгреса, преди да бъде изпратен за получаване на президентски подпис.

И в двете версии значително се намалява корпоративния данък – от сегашните 35% на 20%, като са предвидени и по-скромни данъчни облекчения за индивидуални лица с различни видове доходи.

Гласуването в Сената е положителна промяна за Тръмп и републиканските лидери, чийто проектозакон само преди 24 часа беше на ръба на провала, когато група републиканци се противопоставиха на плановете за бюджетен дефицит от 1,5 трлн. долара за 10 години. След продължителни преговори обаче в проектозакона бяха направени промени в последния момент, което предизвика гнева на демократите. По думите им те са получили документа от 479 страници с написаните на ръка промени в него само няколко часа преди гласуването.

Републиканците държат минимално мнозинство в сената с 52 на 48 срещу демократите. При положение, че всички демократи бяха против текста, несъгласието на само трима републиканци би го изпратило в историята.

С приемането на реформата от Сената Тръмп се приближава още по-близо до окончателното й приемане, като той неведнъж е посочвал, че иска текста на бюрото си за подпис до края на годината.

- реклама -