САЩ, конгрес, санкции, Русия

Американският сенат гласува нови санкции срещу Русия

Американският Сенат одобри днес с голямо мнозинство нови санкции срещу Русия заради намесата на Москва в изборите в САЩ през 2016 година.

Това предадоха световните агенции.
С 97 гласа „за“ при 2 „против“ сенатори от двете партии приеха санкциите, подчертавайки широката подкрепа сред републиканци и демократи за втвърдяване на тона срещу Москва.

Това се случва след като американски разузнавателни агенции установиха, че Русия умишлено се е намесила в кампанията преди президентските избори. Законодателите, които подкрепиха мярката, отбелязаха и агресията на Русия в Сирия и Украйна.

Мярката бе прикрепена към законопроект за налагане на санкции срещу Иран, който в момента се обсъжда в Сената и също има широка подкрепа.
Конгресът ще преразгледа промените в санкционния режим, като превръща в закон мерки, които по-рано бяха въведени чрез президентски указ, налага нови санкции на руснаци, за които се смята, че са виновни в нарушаване на човешките права или извършване на кибератаки.
За да влезе в сила, мярката ще трябва да бъде одобрена също от Камарата на представителите и да бъде подписана от президента Тръмп. Ако държавният глава възрази, според поддръжници на документа се очаква да има достатъчна подкрепа в Конгреса, за да бъде преодоляно вето.

- реклама -