транссексуални

Американският съд прие забраната на Тръмп в армията да служат транссексуални военни

Върховният съд на САЩ упълномощи администрацията на президента Доналд Тръмп да блокира набирането на транссексуални военнослужещи в очакване на изхода от съдебния процес по деликатния въпрос.

Белият дом поиска от Върховния съд да се намеси, след като съдилища от по-долна инстанция забраниха администрацията на Тръмп да прилага противоречиви ограничения за военната служба на транссексуалните.

Администрацията заяви, че има „твърде голям риск за военната ефективност и смъртност“, за да се позволи на транссексуалните хора да служат открито – политика, приета от предшественика на Тръмп Барак Обама.

Съдът реши с 1 глас разлика – мнозинство от 5:4 – да отмени забраните, ограничаващи службата на транссексуални, тъй като съдебните спорове се движат напред в по-ниско инстанционните съдилища.

Според политиката по време на управлението на Обама трансексуалните трябваше да започнат да бъдат приемани от 1 юли 2017 г. Администрацията на Тръмп отложи тази дата до 1 януари 2018 г., преди да реши изцяло политиката.

Но забраната за транссексуалните хора да влизат в армията многократно беше оспорвана в съда, което доведе до актуализирана политика, която съдържаше съществени ограничения за позициите на транссексуалните под пагон и която също беше спряна поради сходството с първоначалната мярка.

Транссексуални войници служат открито от 1 януари 2018 г., но правителството обжалва и отправя искане към Върховния съд да разгледа въпроса, като изисква от него да спре постановленията на по-ниско инстанционните съдилища.

В противен случай „националната заповед … ще остане в сила поне още една година и вероятно до 2020 г. ”, твърдят от администрацията на Тръмп.

Броят на транссексуалните войници сред приблизително 1,3-те милиона личен състав на американската армия на активна служба е сравнително малък, като оценките са около 15 000 души.

- реклама -