Американският милиардер Стив Уин подаде оставка след обвинения в сексуален тормоз

Американският магнат и собственик на мрежа от казина Стив Уин подаде оставка от компанията си Wynn Resorts („Уин ризортс”). Това става 10 дни след публикация, в която се отправят обвинения срещу него, че се е държал непристойно с няколко служителки, което той отрича.

„От две седмици съм обект на лавина от негативни коментари…Стигнах до заключението, че не мога ефективно да изпълнявам функциите си. Затова реших да подам оставка от поста главен изпълнителен директор”, заяви Уин, цитиран в съобщение на компанията. В съобщението се посочва също, че съветът на директорите е „приел оставката му с горчивина”.

Малко след публикуването на обвиненията Уин се оттегли като отговарящ за финансите на Републиканската партия.

Повод за скандала стана материал на в. „Уолстрийт джърнъл” от 26 януари. В него се твърди, че 76-годишният Уин в продължение на дълги години се е държал непристойно с подчинените си служителки от сферата на обслужването. Твърди се, че милиардерът е платил 7,5 млн. долара компенсация на служителка в салон за маникюр в Лас Вегас, която принудил да приеме интимна близост през 2005.

Уин твърди, че в основата на обвиненията е бившата му съпруга Илейн, която иска преразглеждане на условия на развода в своя полза.

Стив Уин има 11,8% от капитала на Wynn Resorts, а съпругата му в края на 2016 е имала 9,4%, според годишния доклад на компанията.

Започнал с няколко бинго зали в североизточната част на САЩ, Уин създаде империя за хазартни игри и построи казината Mirage и Bellagio в Лас Вегас.

- реклама -