Обамакеър

Американският конгрес отмени „Обамакеър“

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект, с който се отменя законът на бившия президент Барак Обама за задължителното здравно осигуряване „Обамакеър“ и замяната му с друг текст, предаде Франс прес.

В нажежена обстановка конгресмените приеха документа с 217 на 213 гласа. Против гласуваха всички демократи и двадесетина републиканци.

Сега дебатите се прехвърлят в Сената, където се очаква текстът да бъде значително променен в следващите седмици, отбелязва АФП.

В сегашния му вид законопроектът едва ли ще мине през 100-членния Сенат, където правилото за събиране на 60 гласа за прекратяване на дебати позволява на демократическото малцинство да блокира приемането на текста, отбелязва ДПА.

Инициативата на републиканците фактически има за цел да намали степента на участие на държавата в системата на здравното осигуряване, отбелязва ТАСС.

Около 20 милиона американци се сдобиха със здравно осигуряване след приемането на „Обамакеър“ през 2010 г.

Приетият при управлението на президента демократ Барак Обама закон за здравното осигуряване в последно време получава растяща подкрепа в социологическите проучвания. Републиканците обаче отдавна го атакуват, защото смятат, че чрез този закон се получава твърде голяма намеса на държавата в здравната област и се увеличават здравните разходи, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

- реклама -