Американският флот оства в Черно море

Американският флот оства в Черно море. Министърът на военноморските сили на САЩ Рей Мабус заяви, че американският флот ще запази присъствието си в Черно море, за да „сдържа възможна агресия“ от страна на Русия, предаде Ройтерс.

Министърът подчерта, че флотът ще остане в Черно море, въпреки че Москва вижда в това заплаха за регионалната сигурност.

Директорът на отдела за общоевропейско сътрудничество в руското външно министерство Андрей Келин заяви, че навлизането на ракетният ескадрен миноносец „Портър“ в Черно море ще доведе до ответни мерки.

портър
Миноносецът „Портър“

„Портър“ влезе в Черно море на 6 юни в рамките на операцията „Атлантическа решимост“. Преди това през октомври 2015 „Портър“ участва в учения с кораби на Украйна и бреговата охрана на Грузия и посети Одеса и Батуми.

Кораби на нечерноморски държави може да пребивават в акваторията на Черно море ограничено време – до 21 денонощия. Срокът е определен от конвенцията от Монтрьо, подписана на 21 юли 1936 г. от СССР, Турция, Великобритания, Франция, България, Румъния, Гърция, Югославия, Австралия и Япония.

- реклама -