тест коронавирус
Снимка: fernando zhiminaicela от Pixabay

Американски военни направиха ултраранен тест за коронавируса

Учени, работещи за американската армия, са измислили нов тест за КОВИД-19. Той може да открива носители на коронавируса още преди те да са развили инфекция и да започнат да го разпространват. Новината бе съобщена от „Гардиън“.

Тестът е кръвен и може да засече наличието на вируса 24 часа след инфекция – това е още преди хората да започнат да показват симптоми. И няколко дни преди да започнат да заразяват други. И също така – четири дни преди сегашните най-добри тестове да засекат вируса. Според опитните данни нивото на акуратност на новия тест е 95%.

Тестът е разработен по проект на DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Проектът е бил за бърза диагностика на бактериална или химическа отрова. Изследванията обаче са били пренасочени след избухването на пандемията от коронавирус. Очаква се новият тест да бъде пуснат за одобрение следващата седмица. Ако той бъде одобрен, тестването в САЩ с него ще започне през втората половина на май.

„Концепцията запълва огромна дупка в диагностиката по цял свят. Ако бъде одобрен, тестът ще промени правилата на играта“, коментира д-р Брад Рингайзен. Д-р Рингайзен е директор на отдела за биологични технологии на DARPA.

Очаква се методът и изследванията зад теста да бъдат направени скоро публични. Тестът е разработен в сътрудничество с екипи от болница Маунт Синай в Ню Йорк и университетите Дюк и Принстън. Те ще публикуват документацията онлайн, като това ще позволи на учени от цял свят да разработят подобни методи.

- реклама -