товарен самолет

Американски военен самолет падна във Филипинско море

Самолет на американските военновъздушни сили, на борда на който е имало 11 души, е паднал във водите на Филипинско море, югоизточно от японския о. Окинава. Това съобщи командването на разположения а в Тихия океан Седми американски флот.

„Самолет на военноморските сили на САЩ, на който е имало 11 души – екипаж и пасажери, е паднал в океана, югоизточно от Окинава“.

Трима души от намиращите се на борда 11, все още се водят за изчезнали, съобщават от американски ВМС. Продължават спасителните операции с помощта и на японските сили за самозащита, каза американският командващ операциите адмирал Джон Ричардсън. Той уточни, че спасените осем военни от самолета са в добро състояние, а останалите трима продължават да се издирват. Президентът Тръмп реагира в „Туитър“, като написа, че се моли за всички пострадали при инцидента. Той писа също, че следи провеждащата се спасителна операция.

Катастрофата е станала към 14.45 часа японско време на около 500 морски мили югоизточно от южния японски остров Окинава. Самолетът е бил товарен 5671562, изпълняват рутинен полет за транспорт на пътници и товар между американската ВВС база в Ивакуни, близо до Хирошима и американския самолетоносач „Роналд Рейгън“. За момента причините за катастрофата не са изяснени. В ход е разследване на инцидента.

В първоначален доклад на американската армия се казва, че е възможно да се касае за повреда в двигателя, каза по-рано японският министър на отбраната Ицунори Онодера. Инцидентът стана по време на най-големите американско-японски ВМС учения, които се провеждат от четвъртък близо до Окинава и в които участват 14 000 американски военни, самолетоносачът „Роналд Рейгън“ и три американски ескадрени миноносеца.

- реклама -