Американски съд реши: Няма да бъдат депортирани мюсюлмани, които вече имат визи или са на път към САЩ

Съд в щата Ню Йорк постанови, че лица, пристигнали в САЩ от разни мюсюлмански страни с валидна виза, могат да останат на територията на страната, въпреки указа на президента Доналд Тръмп за затягане на миграционните закони.

Делото бе заведено в събота от една от най-влиятелните организации за правата на човека в САЩ – Американски съюз за граждански свободи.

Те заведеха дело от името на двама иракчани, които вече са получили официално разрешение да влязат на територията на страната. Те пристигнаха на летище „Джон Кенеди“ в Ню Йорк и бяха задържани въз основа на подписания от Тръмп указ, който ограничава влизането на хора от седем мюсюлмански страни – Ирак, Иран, Сирия, Судан, Йемен, Либия и Сомалия.

Двамата иракчани в миналото си сътрудничили с американците и поради това животът им в Ирак е бил в смъртна опасност. Юристите на Американския съюз за граждански свободи поискаха освобождаването на двамата мъже, както и на всички, които са в подобна ситуация в САЩ.

Съдията реши, че въпреки указа на Тръмп, представителите на седемте мюсюлмански страни, които вече са пристигнали в САЩ, не следва да бъдат депортирани. Това важи и за онези, които към момента на решението на съда са били на път.

Решението се отнася и за онези, които имат одобрена молба за статут на бежанец.

Според Американския съюз за граждански свободи заповедта на съдийката ще засегне между 100 и 200 души, задържани на американските летища или транзитни зони.

- реклама -