Американски ракетен обстрел на ИД от Турция

САЩ удариха цели на групировката Ислямска държава в Сирия, близо до турската граница, с ракети, изстреляни от мобилни установки, разположени неотдавна на турска територия, предаде АФП, като се позовава на американски представители.

Ракетните установки с висока мобилност (HIMARS)рекети

на американската армия поразиха в петък тактическа част и сграда, използвана от ИД, заяви майор Джош Джак, говорител на Централното командване на САЩ (Сентком).

От своя Брет МакГърк, специален пратеник на президента Барак Обама в международната коалиция, воюваща с „Ислямска държава“, посочи, че американската армия е поразила джихадистите с помощта на новоразположена система в Турция в подкрепа на ръководената от САЩ международна коалиция срещу ИД.

HIMARS има способността да ограничава съпътстващите щети, когато уцели обекта; ударната вълна е относително слаба, съпоставена с получения резултат. Тя действа при всякакво време, изтъкна говорителят на Сентком.

В съобщение, публикувано в Туитър от американското посолство в Анкара, се заявява, че това е нов етап в турско-американското сътрудничество в борбата срещу ИД.

Системата HIMARS вече е използвана при операции в Ирак и в Афганистан.

Точните удари, извършвани от HIMARS, са подобни на въздушните удари на коалицията. HIMARS е допълнително средство на американската армия, действаща от територията на съюзник от НАТО, уточни Джош Джак.

- реклама -