Американски пилоти са съобщавали за проблеми с Боинг 737 МАХ

Докато американските власти успяват да устоят на натиска да заземят Боинг 737 МАХ след последната смъртоносна катастрофа излязоха доклади, че на американски пилоти, които са съобщили за проблеми с модела още в края на миналата година.

Поне четирима пилоти са подали доклади след катастрофата през октомври на самолет на индонезийската авиолиния Лион Еър. Пилотите са се оплаквали от това, че самолетът изведнъж започва да се снижава малко след излитане.

Изглежда инцидентите включват стабилизационната система, която е създадена, за да предотврати самолета от въздушно пропадане, системата „MCAS”, която е била внедрена в самолета на Лион Еър доведе до смъртта на 189 човека, малко след излитане.

Въпреки това от Федералната авиационна администрация заявиха, че нямат причина да заземят тази самолети въпреки, че Боинг трябва да обнови софтуера и обучението на пилотите за самолета.

Причините за трагедията в Етиопия не са ясни, въпреки че бяха получени данните от черната кутия на самолета.

Един от американските пилоти е подал сигнал през ноември 2018 г., само няколко седмици след катастрофата в Индонезия. Той е съобщил за „потъване на носа” само две, три секунди след включването на автопилота.

„Капитанът незабавно изключи автопилота и започна изкачване”, пише в доклада. „Останалата част полета мина безпрепятствено.

Инцидентът с Лион Еър привлече вниманието към сензорите за ъгъл на атака, които са свързани със стабилизационната система на самолета.

- реклама -