US конгресмени призоваха България да разреши спора с Македония до Нова година

България да реши окончателно спора със Северна Македония, за да може РСМ да започне преговорите си за членство в Европейския съюз до края на годината.

Писмо

Това се казва в писмо, изпратено от двама членове на комисията за външна политика на Камарата на представителите на Съединените щати – демократът Уилям Кийтинг и Клаудия Тени от републиканците, до посланика ни във Вашингтон Тихомир Стойчев. Кийтинг е и председател на подкомисията, която отговаря за региона, цитирано от Offnews.bg.

Забавяне

Двамата членове на Камарата предупреждават, че забавянето на членството на Македония и Албания в ЕС ще допусне антиевропейски влияния в региона и особено такива от Русия и Китай. Присъединяването на двете държави е критично важно за мира и стабилността на Западните Балкани, посочват още авторите на писмото.

САЩ с позиция: Дълбоко загрижени сме от изявленията на Румен Радев за Крим

Пълният текст на писмото на български език:

Уважаеми Посланик Стойчев,

Ние, членовете на американската Камара на представителите, Ви пишем по повод на изслушване за Западните Балкани в подкомисията по външни работи на Камарата. По време на изслушването членове на Конгреса посочиха, че Западните Балкани са комплексен, динамичен и геостратегически регион в Европа.

Те също подчертаха, че тези страни са работили усилено за разрешаване на регионални спорове, установяване на демокрация и в крайна сметка за насърчаване на политическите процеси, необходими за бързото им интегриране в Европейския съюз.

Благодарение на подобни усилия три балкански страни, Албания, Черна гора и Северна Македония, успешно се присъединиха към НАТО. Поради тези причини членовете на Конгреса – от двете страни на залата – изразиха гласно силната си подкрепа за бърза интеграция на Западните Балкани в европейски съюз.

В същото време, членовете на Конгреса посочиха, че въпреки че Северна Македония и Албания са изпълнили условията за старт на преговорите за прием с Европейския съюз, остава спор между Вашата страна и Северна Македония, който възпрепятства Албания и Северна Македония да започнат тези преговори.

Вярваме, че евентуалното членство на Северна Македония и Албания е критично важно за дълготрайния мир и стабилност в Балканския регион и за цялата трансалтантическа общност.

Ето защо днес Ви пишем като двупартийни членове на Подкомисията по външни работи на Камарата на представителите, за да Ви призовем да постигнете окончателно решение на този двустранен спор, което ще позволи на Албания и Северна Македония да започнат преговорите си за присъединяване към ЕС преди края на годината.

Надяваме се, че ще загърбите различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз. Надяваме се, че ще поставите настрана различията си и ще подкрепите пълната политическа интеграция на Северна Македония и Албания в Европейския съюз.

- реклама -