САЩ, Афганистан, талибани, генерали, Пентагона, изтегляне, оттегляне

Американски генерали: Байдън не послуша съветите ни за оттеглянето от Афганистан

Висши представители на Пентагона смятат, че изтеглянето на САЩ от Афганистан е стратегически провал, а към президентската администрация продължават да валят упреци.

Двама високопоставени американски генерали опровергаха президента Джо Байъдън за съветите, които е получил за Афганистан. По време на изслушване в Конгреса на Съединените щати генералите казаха, че са посъветвали Байдън да остави 2500 войници в размирната страна.

Президентът оправда по-рано действията си с думите, че никой от командването на армията не го е съветвал да спре пълното изтегляне.

Военните отказват да коментират дали президентът е бил искрен в изявлението си за това получил ли е съвет от тях за своите действия или не.

Байдън заяви още, че Ал Кайда е разгромена в Афганистан. Двамата генерали обаче посочиха, че терористичната мрежа работи там и в момента.

„Терористи на „Ал Кайда“ в Афганистан може да създадат заплаха за САЩ до една година“, предупреди пред Конгерса шефът на генералния щаб на американските въоръжени сили ген. Марк Майли.

Талибаните не са прекъснали връзките с отговорните за атентатите на 11 септември и те самите остават терористична организация, смята ген. Майли.

Изтеглянето от Афганистан беше белязано от хаос и десетки човешки жертви. Белият дом търпи много критики за лошо планиране и подготовка.

- реклама -