Иницатива "Три морета", Американска търговска камара, Захариева ,Радев, сайт

Американската търговска камара ще съдейства на българското председателство на Инициативата „Три морета

Американската търговска камара в България заявява готовност да окаже пълно съдействие на българското председателство на инициативата „Три морета“.

Това се казва в писмо до вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е национален координатор по Инициативата.

„Бихме искали да заявим желанието и готовността на Американската търговска камара в България да сътрудничи с Вас и Вашите колеги за успешното участие на страната ни в инициативата, както и да вложим усилия за успешното домакинство на България на Срещата на върха през 2021 г.“,  пишат президентът на  Американската търговска камара в България Оливие Маркет и главният изпълнителен директор Петър Иванов.

В писмото си те изтъкват, че сред приоритетите на камарата винаги са били развитието на трансатлантическите отношения, както и развитието на устойчив бизнес климат и инвестиционна среда в България.

„Работим за успешното позициониране на България пред национални и международни инвеститори.  Уверяваме Ви, че само заедно – институции и бизнес – ще проведем успешното домакинство на България и Инициативата „Три морета“, както и да сме сред най-активните участници в нея“, посочват авторите на писмото.

През 2021 г. България ще бъде домакин на поредната Среща на високо равнище на Инициативата  „Три морета“, в която участват 12 държави-членки на ЕС от Централна и Източна Европа. Основна цел на тази иновативна платформа за регионално сътрудничество е да насърчи сближаването в търговско-икономическата област между държавите-участнички по оста Север-Юг, с основен фокус върху по-голяма свързаност и инфраструктурната модернизация в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите и информационните технологии.

Инициативата се основава на стратегическо партньорство със САЩ и се ползва с подкрепата на Германия, а целите й са в съответствие с Кохезионната политика на ЕС.

Сайтът на „Три морета“ вече е с версия на български език.

Информация за платформата за регионално сътрудничество може да бъде намерена на https://3seas.eu/bg .

Инициативата, създадена през 2015 г., обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. От тази година „Три морета“ има собствен сайт, а през ноември логото й беше регистрирано в Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост. В знак на приемственост и утвърждаване на инициативата българското домакинство ще продължи да ползва визуалната идентичност и сайта, разработени от естонската страна, съобщават от президентството.

 

- реклама -