Италия, ваксинация, коронавирус

Американска експертна група предлага ваксината срещу COVID на Pfizer да бъде одобрена за деца от 5 до 11 години

Американска експертна група даде положително становище за имунизирането на деца от 5 до 11 години с ваксината срещу COVID на Pfizer. Това е предпоставка съвсем скоро препаратът да бъде одобрен за прилагане при около 28 милиона деца в САЩ, предаде Франс прес.

Становището на групата има единствено консултативен характер, но то почти винаги се приема от американското Управление за храните и лекарствата. Ако регулаторът разреши ваксината за тази възрастова група, поставянето й би могло да започне още в началото на ноември.

„Децата съвсем не са защитени от вредите, които причинява COVID -19“, напомни Питър Маркс, временно оглавяващ Службата за изследване и оценка на ваксините към Управлението.

От началото на пандемията в САЩ са установени почти 2 милиона случая на COVID при деца от 5 до 11 години. Над 8300 деца в тази възрастова група са били хоспитализирани, а около 100 са починали. Децата, заразили се коронавируса, може да развият мултисистемен възпалителен синдром, предупреди той.

Дозата за малки деца представлява една трета от количеството от ваксината на Pfizer, препоръчвано за всички на възраст от 12 години нагоре. Moderna също проучва възможността ваксината й да се поставя на малки деца, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА

- реклама -