Американка с рекорд по най-дълъг престой в Космоса

Американската астронавтка Кристина Кох постави рекорд за най-дълъг непрекъснат престой на жена в Космоса, предаде ТАСС.

В събота Кох е отбелязала 289-ия ден от престоя си на Международната космическа станция, след като е пристигнала на нея на 14 март тази година.

„Това е просто чудесно за науката“, казва Кох пред CNN. „Имаме възможност да наблюдаваме как микрогравитацията има ефект върху човешкото тяло отдавна, и това е много важно за осъществяването на плановете ни да летим до Луната и Марс.“ Преди Кох, рекордът за най-дълъг престой на дама в Космоса се държеше от американката Пеги Уитсън от 2017 г. насам, която е работила в орбита 288 дни

Кох се обърна със съвети към момичета и момичета, които искат да постигнат същия успех. „Правете това, от което се страхувате – трябва да помислите какво ви привлича и плаши. Тези неща може да ви изплашат наистина, но обикновено страхът казва, че ви е интересно. Ако постигнете това, което преди е било невъзможно, ще получите много повече като награда“, каза тя.

По-рано през седмицата от NASA съобщиха, че са решили да удължат мисията на Кох на МКС до февруари 2020 г. Така продължителността на нейния непрекъснат престой на станцията ще бъде 328 дни.

Сега руснаците Александър Скворцов и Олег Скрипочка, американците Андрю Морган, Кристина Кох и Джесика Мейр, както и астронавтът на Европейската космическа агенция, италианката Лука Пармитано, работят на територията на Международната космическа станция.

МКС е в орбита от 20 ноември 1998 г. До момента в този проект участват 16 държави: Русия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Дания, Испания, Италия, Канада, Холандия, Норвегия, САЩ, Франция, Швейцария, Швеция и Япония.

- реклама -