Джон Маккейн

Америка се сбогува със сенатор Джон Маккейн (СНИМКИ)

В Националната катедрала във Вашингтон тече траурната служба за дългогодишния американски сенатор републиканец Джон Маккейн, герой от Виетнамската война и ветеран на американската политика.

На церемонията по желание на Маккейн говорят двама бивши президенти на САЩ – демократът Барак Обама и републиканецът Джордж Буш-син, които победиха Маккейн в битката за Белия дом. И двамата заявиха, че Маккейн ги е направил „по-добри президенти”.

Макар да бе негов политически опонент, Обама нарече покойния сенатор „изключителен човек”, борец и патриот, който е въплъщавал в себе си най-доброто от Америка. Той бе категоричен, че Маккейн „ни направи по-добри президенти, така както направи Сената по-добро място, така както направи Америка по-добра страна.”

Така той потвърди думите, произнесени минути по-рано от президента републиканец Джордж Буш младши, който победи Маккейн в „тежка битка” на първичните избори на Републиканската партия през 2000 година. След загубата Маккейн и Буш стопиха различията си и се превърнаха в дългогодишни приятели – ситуация, която се повтори и с президента Барак Обама. „Той ме направи по-добър човек”, категоричен беше Буш.

Очаква се на церемонията да говори и 95-годишният Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ.

Меган Маккейн, дъщерята на покойния сенатор, отправи косвени упреци към американския президент Доналд Тръмп, по време на емоционална реч в Националната катедрала на Вашингтон, пише в. „Метро”.

 

Без да назовава Тръмп поименно, тя каза: „Америка на Джон Маккейн няма нужда да бъде направена отново велика, защото Америка винаги ще бъде велика”, преди да направи пауза заради аплодисментите, които избухнаха от страна на събралите се в катедралата опечалени.

Тя допълни, че нейният баща е бил „истински, а не просто евтина риторика, идваща от мъже, които никога няма да се доближат до саможертвата, която той е направил толкова безкористно; нито е бил опортюнист, живеещ живота си в комфорт и привилегии”.

Настоящият американски президент Доналд Тръмп, който бе критикуван остро от Маккейн, не е поканен да присъства, защото такава е била волята на покойника.

Като висши представители на Белия дом на службата ще бъдат дъщерята на президента и негов съветник в Белия дом Иванка Тръмп и съпругът й Джаред Къшнър. Поканени са също бившите държавни секретари Джон Кери и Мадлин Олбрайт, основателят на Амазон Джеф Безос, актрисата Анет Бенинг и съпругът й Уорън Бийти.

В списъка на гостите са и чужди лидери – президентът на Украйна Петро Порошенко, бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, както и бивши и настоящи висши ръководители на трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, отбелязва Асошиейтед прес.

Сред хората, удостоени с честта да носят ковчега на Маккейн, е един от видните представители на руската опозиция – Владимир Кара-Мурза, изявен противник на Кремъл, също като покойния американски сенатор.

- реклама -