избори, САЩ, Тръмп, Байдън

Америка избира! Тръмп или Байдън – кой ще е 46-ият президент на САЩ?

В Съединените щати е ден за избор на президент!

Американците избират 46-тия президент на страната. За поста се борят досегашният държавен глава Доналд Тръмп от Републиканската партия и представителят на Демократите – Джо Байдън.

Малко над 94 милиона американци вече са упражнили правото си на вот. Това показва специализираната база данни „Американски изборен проект“, създадена от преподавател във Флоридския университет.

Този безпрецедентен брой подадени предварително бюлетини се дължи до голяма степен на опасенията от пандемията от новия коронавирус и необходимостта да не се струпват много хора в изборния ден.

Много щати заявиха, че при преброяването на гласовете ще бъдат взети предвид и бюлетините, които са пристигнали по пощата след официалния изборен ден, стига да са били изпратени коректно. Това означава, че утре вечерта може да няма окончателни резултати от изборите.

Над 233 млн. американци имат право да гласуват и средно около 50% от тях да го правят.

Съгласно Конституцията президентът  е глава на Федералното правителство и Главнокомандващ на Въоръжените сили на САЩ.

Президентът и Вицепрезидентът са единствените длъжностни лица в САЩ, избирани на национални избори. При все това президентът на САЩ се избира индиректно от електори, обединени в избирателна колегия.

Така се получава парадоксът, че спечелилият повече гласове всъщност може да загуби вота.

Електоралната колегия е група от хора – електори (в превод от английски – избиратели), които представляват всеки от 50-те щата на САЩ и гласуват за президент и вицепрезидент, обяснява Би Би Си. Броят на електорите зависи от представителите на щата в Конгреса и сенаторите му. Например Калифорния има 55-има електори, докато Уайоминг има трима. Електорите обикновено подкрепят кандидата, който спечели най-много гласове в щата им.

Изключение правят Мейн и Небраска, които разпределят гласовете. Те използват пропорционалната система, при която щатът се разделя на избирателни окръзи. Победителят във всеки окръг получава по един електор, а победителят на щатско ниво – два гласа в Избирателната колегия.

Например, ако кандидат спечели 50,1% от гласовете в Тексас, той или тя получава всичките 38 електорални гласа на щата. Кандидатът може да спечели и още по-убедително, но пак ще получи същия брой електорални гласове. По тази причина е възможно някой от кандидатите за президент да спечели, като победи в оспорваните битки в определени щати, въпреки че има по-малко гласове за цялата страна.

За да победи, кандидатът за президент се нуждае от 270 или повече гласове в избирателна колегия.

Общо има 538 електори, което съответства на броя на членовете на Конгреса (435) плюс броя на американските сенатори (100) плюс трима допълнителни електори за столицата Вашингтон.

Електорите се номинират от партиите, чиито кандидати се борят за Белия дом. По конституция като членове на Избирателната колегия те са свободни да гласуват за кандидат президента, когото одобряват. На практика обаче те предварително обещават да гласуват за кандидата на партията, която ги е номинирала. Според установилия се обичай гласуват именно за него.

27 щата и окръг Колумбия имат закони, с които задължават електорите да гласуват така, както е гласувало населението на щата. Но тъй като конституцията не ги задължава да правят това, има възможност, ако сметнат за необходимо, да подменят вота на избирателите.

Непрекият избор е заложен в конституцията на САЩ от 1787 г. По онова време първите 13 щата не са се доверявали на избирателите при избора на президент на съюза. Задачата е била поверена на Избирателната колегия. Затова невинаги непрекият избор отразява вота на населението.

Например, през 2016 г. Доналд Тръмп има близо 3 млн. гласа по-малко от Хилари Клинтън, но става президент,  защото Електоралната комисия му осигурява мнозинство.

Съгласно федералния закон всеки щат ще има време до 8 декември 2020 г. да разреши противоречията относно своя списък от избиратели съгласно собствените си закони. Това на практика дава на всеки щат повече от месец след изборния ден да разреши всички предизвикателства пред народните си гласове, да удостоверят резултата си и да присъди своите електорални гласове.

И докато някои щати са твърди привърженици на Демократическата партия, а други – на Републиканците, накрая всичко опира до това кого ще предпочетат колебаещите се щати. Тези, в които живеят понякога почти по равно привърженици и на двете партии. Тази година колебаещи се щати са Тексас, Пенсилвания, Охайо, Айова, Флорида, Уисконсин, Джорджия, Северна Каролина, Аризона и Мичиган.

Победителят от тези избори ще встъпи в длъжност през 2021 година с мандат до 2024 година.

Тръмп vs. Байдън

Сегашният президент републиканец Доналд Тръмп с вицепрезидент Майк Пенс е кандидат за втори мандат в Белия дом. Той е само три години по-млад от съперника си – на 74. Преди да застане начело на държавата, Тръмп е бизнесмен и милионер. Той е един от най-прочутите и богати американски предприемачи, натрупал богатство чрез бизнеса си с недвижими имоти и казина.

Преди четири години той нахлу на Пенсилвания авеню със същата арогантност и безпардонност, с която управлява и бизнеса си. Мнозина считаха, че умереният тон от края на кампанията през 2016 година ще се запази и в метода му на управление. Нищо подобно не се случи. „Русата фурия“ окупира социалните мрежи и рядко се съобразяваше в тона си с консервативните си съветници.

Управлението на Тръмп със сигурност влиза в американската история с безпрецедентната война на институцията с медиите. Убийството на чернокож, неглижирането на корона пандемията, битката срещу мигрантите, нито пък процедурата по импийчмънт, попречиха на този целеустремен човек за завърши мандата си, въпреки опасенията.

Претендентът – Джо Байдън с вицепрезидент Камала Харис, е на 77 години и при евентуалното си встъпване в длъжност през януари 2021 година ще е навършил 78. А това би го направило най-възрастния президент в историята на САЩ. . Той беше вице на Барак Обама, има богат опит във Вашингтонските политически потайности.

Байдън получава няколко жестоки удара от съдбата: през декември 1972 при автомобилна катастрофа загиват първата му съпруга Нийла и тяхната 1-годишна дъщеричка Наоми. През май 2015 година Байдън губи и най-големия си син Бо, който на 46-годишна възраст умира от мозъчен тумор.

Байдън обеща на американците възстановяване на икономиката и разумно и професионално отношение към корона кризата. Той предвижда да развърже кесията и дори да увеличи бюджетния дефицит с акцент към бедните, борбата с климатичните промени и образователната система.

94 милиона американци вече са дали своя глас в предварителното гласуване. 61 милиона от тях са го направили по пощата. Това са 68 % от всички гласували преди 4 години.

А големият въпрос е – кой ще спечели. Ще разберем след няколко часа!

 

 

- реклама -