Amazon купи Metro Goldwyn Mayer за 8,45 млрд. долара

Amazon се съгласи да закупи легендарните студия MGM за 8,45 млрд. долара, съобщиха компаниите в сряда, давайки на американския технологичен гигант огромни възможности за по-нататъшни амбиции, съобщи АФП

Сделката е в полза на Amazon Prime Video, която се конкурира с Netflix и други на бързо развиващия се пазар, с около 4000 филма – включително франчайза на Джеймс Бонд – и 17 000 телевизионни предавания.

„Истинската финансова стойност зад тази сделка е съкровището на IP в дълбокия каталог, който планираме да преосмислим и развием заедно с талантливия екип на MGM“, каза Майк Хопкинс, старши вицепрезидент на Prime Video и Amazon Studios.

Сделката идва с непрекъснат растеж на Amazon в онлайн търговията на дребно и изчислителните облаци, като компанията се стреми към развлекателната индустрия, когато потребителите се насочват към стрийминг медии.

Това дава на Amazon легендарните студия Metro Goldwyn Mayer, емблематична марка в Холивуд, която е претърпяла поредица от промени в собствеността и фалит през последните години.

В допълнение към франчайза на Джеймс Бонд, MGM притежава правата върху филмови продукции, включително Rocky, Legally Blonde и Tomb Raider, както и телевизионни предавания като The Handmaid’s Tale и Real Housewives Of Beverly Hills.

„MGM има почти век история на създаване на филми и допълва работата на Amazon Studios, която се фокусира предимно върху продуцирането на телевизионни програми“, се казва в изявление на компаниите.

„Amazon ще спомогне за запазването на наследството и каталога на филмите на MGM и ще осигури на клиентите по-голям достъп до тези съществуващи произведения. Чрез това придобиване Amazon ще даде възможност на MGM да продължи да прави това, което прави най-добре: страхотното разказване на истории.“

- реклама -